NAŠI PRECI SU SE PROTIV GRIPA I VIRUSA BORILI HRANOM: OVE 4 NAMIRNICE SU ONI KORISTILI ZA JAČANJE IMUNITETA

nož

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Za dobar imunitet u hladnim danima tradicija preporučuje da se nipošto ne izostavljaju neprikosnoveni beli luk i kiseli kupus

Na našem podneblju od davnina postoji tradicija lečenja biljnim preparatima, među kojima su prednjačile četiri namirnice koje se nazivaju „hranom siromašnih“ – kiseli kupus, beli i crni luk i ren!

Lekoviti sastojci koje one sadrže garantovali su odlično zdravlje i dobar imunitet našim precima, koji su, uprkos oskudnim životnim uslovima, uspešno odolevali brojnim bolestima, naročito u zimskim mesecima, prenosi Kurir.rs.

Viroze i grip savladavali su zahvaljujući imunitetu osnaženom velikom količinom vitamina C i bogatstvu vitamina i minerala koji se nalaze upravo u ovim namirnicama.

PROČITAJTE JOŠ: Važe za najemotivniji horoskopski znak, a ipak je u njemu rođeno najviše ubica

Beli luk ubija viruse

Naše bake su imale pravo – beli luk je lek za sve bolesti. Koristile su ga u lečenju rana, bolesti srca, ospica, prehlade i gripa. Dokazano ima antivirusna i antibakterijska svojstva, snažan je antioksidans i jača imunitet. Odličan je u lečenju dijabetesa, raka i bolesti srca, snižava holesterol i krvni pritisak i sprečava moždani udar. Svako veče pre spavanja osoba obolela od astme trebalo bi da popije čašu mleka u kojoj su se kuvala tri čena belog luka. To će joj, tvrdi narodno iskustvo, sprečiti napade astme.

Ren za zdravo grlo

Ova biljka ima izrazito lekovita svojstva: ubija viruse, bakterije i gljivice, delotvorna je kod prehlade i gripa i čisti začepljene sinuse. Lekovit je za grlo i obiluje vitaminima i mineralima.

Crni luk čuva krvne sudove

Da biste sprečili nastanak krvnih ugrušaka u krvnim sudovima i šećerne bolesti, crni luk valja jesti svaki dan. To je savet naših baka, koje su posebno preporučivale čaj od crnog luka protiv kašlja. Danas je lekovitost ove biljke u svežem stanju potvrdila i nauka.

PROČITAJTE JOŠ: NAJPROSTIJI RECEPT: Kiseljenje kupusa koji uspeva i početnicima (UPUTSTVO)

Kiseli kupus tera bolesti

Kiseli kupus je zlatna riznica vitamina C i brojnih minerala. Odličan je čistač organizma, pa ga i nutricionisti preporučuju u svakodnevnoj ishrani, a naročito kad jedemo meso. Diuretik je, štiti od opasnih bolesti, sprečava starenje, a rasol pomaže u radu žuči i snižava šećer. Stari narodni recept glasi – jedite dnevno barem 200 grama kiselog kupusa – bićete puni snage, a virusi će vas zaobići.

 

(Dnevne.rs/Family)

Be the first to comment on "NAŠI PRECI SU SE PROTIV GRIPA I VIRUSA BORILI HRANOM: OVE 4 NAMIRNICE SU ONI KORISTILI ZA JAČANJE IMUNITETA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*