Napravite malu detoksikaciju: Jetra je jedan od najbitnijih organa u telu, evo kako je najefikasnije oporaviti (RECEPTI)

casa
Jetra je jedan od najbitnijih organa u telu, a brza hrana i prerađene namirnice ostavljaju posledice na njoj. Zato je dobro da s vremena na vreme napravite malu detoksikaciju, kako bi vaša jetra funkcionisala što bolje.

LIMUN

Istraživanja pokazuju da je limun najbolji izvor limunske kiseline, koja razlaže namirnice i podstiče bolje varenje, što pomaže jetri da bolje radi svoj posao. Pored toga, ova voćka ima jaka antiseptička svojstva, pa zahvaljujući tome onemogućava razvoj štetnih bakterija u digestivnom traktu.

ĐUMBIR

Studija objavljena u naučnom magazinu “Indian Journal of Pharmaceutical Sciences” pokazala je da đumbir može da pomogne u regeneraciji jetre, i da je odličan saveznik u borbi protiv fibroze. Takođe pomaže i u sprečavanju i lečenju “masne jetre” tako što smanjuje insulinsku rezistenciju, a time smanjuje i oksidativni stres jetre. Đumbir je takođe dokazano delotvoran u sprećavanju inflamacija, koje su povezane sa nizom bolesti, kako jetre tako i drugih organa.

GREJPFRUT

Grejpfrut je pun antioksidanata koji su odlični a jetru. Sok od grejpfruta umiruje metabolički sindrom, i smanjuje nivo masnoća u organizmu, a sve to je povezano sa razvijanjem “masen jetre”. Zato je ova voćka jedan od najboljih prijatelja vaše jetre.

[adsenseyu1]

LANENO SEME

Ova biljka je prepuna antioksidanata, i drugih hranljivih materija koje su odlične za jetru. Studije su pokazale da unos lanenog semena i ulja koje se iz njega dobija može značajno da smanji količinu masti koja se nakuplja u jetri.

BELI LUK

Sudeći po studijama, beli luk je odličan ozvor proteina, amino kiselina i metabolita – a neki istraživači tvrde da beli luk može da odbrani jetru prilikom nenamernog, ili namernog unošenja hepatotoksičnih supstanci.

KIM

Kim je začin koji je poznat po tome što može da stabiliše mnoge funkcije organizma. A on takođe igra i vitalnu ulogu u podsticanju jetre da luči žuč, što je jako korisno za postizanje boljeg varenja.

SVEŽA NANA

Sveža nana, ili menta, poznata je u svetu kao jedna od najboljih biljiki za podsticanje rada jetre. Neka istraživanja pokazuju da nana može da pomogne jetri da obavlja svoju funkciju bolje. Takođe, veruje se da ova biljka može da smanji otok jetre i da je zaštiti od ciroze.

RECEPTI ZA SOKOVE ZA DETOKSIKACIJU

SOK OD GREJPFRUTA ZA PROČIŠĆENJE JETRE

POTREBNO JE

500 ml vode, 6 svežih limunova, komad đumbira od 10 cm, 3 grejpfruta, 3 kašike lanenog ulja, 4 čena belog luka, 3-4 prstohvata kima, 3-4 lista sveže nane

PRIPREMA

Limun i grejpfrut iscedite, i ostavite sok sa strane. U blender ubacite malo vode, izrendani đumbir i beli luk. Dobro izblendajte, pa unutra dodajte sok od limuna i grejpfruta, laneno ulje, kim i preostalu vodu. Sve dobro izmešajte, pa poslužite u staklemin čašama.

[adsenseyu1]

ZELENI SOK ZA DETOKSIKACIJU JETRE

POTREBNO JE

125 g svežeg kupusa, 1 limun, 25 g celera, 250 g svežih krušaka, parče đumbira od 2 cm, 500 ml vode, 4-5 listova sveže nane

PRIPREMA

Kruške, kupus, celer i đumbir iseckajte na komadiće, pa stavite u blender i prelijte šoljom vode. Uključite blender i pustite ga da radi oko 1 minuta. Zatim dodajte ceđeni limun, ostatak vode i nanu. Sve dobro izmešajte, pa to servirajte u staklenim čašama.

“ČISTAČ JETRE”


POTREBNO JE

300 ml vode, 2 veća grejpfruta, 2 kašike lanenog ulja, 4 limuna, parče đumbira od 5 cm, 1-2 čena belog luka, 1 kašičica probiotika u prahu, prstohvat aleve paprike

PRIPREMA

Iscedite limun i grejpfrut, pa to stavite u blender. Đumbir i beli luk izrendajte, i dodajte u blender. Dodajte vodu i ostale sastojke, pa sve dobro izblendajte. Poslužite u staklenim čašama.

(Dnevno.rs)