Nade Macura UPOZORAVA: Evo šta može da vam se desi na plus 40 u autobusu (INFO)

doktor
– Poželjno je ukoliko ne moraju da građani ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla – savetovala je Nada Macura

Kako biste se zaštitili od neverovatnih vrućina, portparolka Hitne pomoći Nada Macura savetuje jutarnje i večernje šetnje, oprez u saobraćaju, a u najtoplijem delu dana boravak u klimatizovanim prostorima i hladovini ili na kupalištima.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i uzimanje lagane hrane, voća i povrća, adekvatno oblačenje, nošenje boce sa vodom, održavanje higijene ruku i tela.

[adsenseyu5]

Visoka temperatura vazduha najviše šteti hroničnim bolesnicima, koji bi trebalo da borave u klimatizovanim prostorijama i u hladovini.

– Potrebno je uzimati vitamine, minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, mediteransku hranu, ribu, sokove, lubenice, dinje i sladoled i pažljivo postupati sa namirnicama – poručila je portparol Hitne pomoći.

Srčani, stariji i hronični bolesnici trebalo bi da budu umereni u obavljanju fizičkih poslova.

– Srčani bolesnici i osobe, koje se preterano znoje, trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije – savetovala je Macura.

Pri tom ne treba konzumirati alkohol, a dobro je koristiti suncobran i lepeze, u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne.

Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom “špicu”, ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

[adsenseyu1]

(Tanjug)