MORATE OBRATITI PAŽNJU NA SIMPTOME: Ovaj virus LIČI NA GRIP, ali to nije! (INFO)

grip

Foto: nbcnews.com

Iako je zahladilo, stomačni virusi koji su harali u prethodnom, toplom periodu i dalje cirkulišu i u stopu prate sada već učestalije respiratorne infekcije. Karakteristika ovih stomačnih problem, takozvanih enterokolitisa, jeste da se javljaju iznenada, iz punog zdravlja, i “obaraju” pacijenta u postelju sa svim simptomima sličnim gripu.
 Prema rečima asistenta dr Ratka Tomaševića, gastroenterologa u KBC “Zemun”, tegobe traju nekoliko dana.– Najčešće se javljaju dijareja, od tri do četiri puta na dan, zatim bolovi i grčevi u stomaku, mučnina, povraćanje, visoka temperatura, bolovi u mišićima, dehidratacija. Teži oblici se manifestuju učestalim prolivima, od 10 do 15 puta na dan, niskim pritiskom i dehidratacijom, što zahteva detaljniju analizu kod lekara, a naročito ako se u stolici pojavi krv. Tada se radi analiza koprokulture, kojom se isključuju bakterije poput salmonele ili šigele ili drugih gram-negativnih bakterija, kao mogućih uzroka infekcije.

[adsenseyu5]

Uzročnici infekcije digestivnog trakta su najčešće iz porodice enterovirusa, među kojima je ključni rotavirus, mada slične simptome mogu da izazovu i koksaki virusi, ili neki drugi virusi koji ne spadaju u grupu enterovirusa. Zaraza dolazi spolja i preko prljavih ruku, zagađene vode ili hrane ulazi u organizam – objašnjava doktor Tomašević, a prenose Novosti.

U zavisnosti u kom delu gastrointestinalnog trakta se virus zapati, i simptomi donekle variraju.

– Enterokolitisi zapravo predstavljaju zapaljenje sluzokože tankog i debelog creva, a u svakom izaziva dijareja – ističe dr Tomašević.

Tako, ako postoji jako povraćanje sa obilnim vodenastim stolicama uz grčevite bolove u trbuhu reč je o akutnom gastroenteritisu, dok akutni enterokolitis odlikuju retko, kašaste, sluzave stolice uz bolove u stomaku.

Upalni proces želudačno-crevne sluzokože prolazi za najduže od pet do sedam dana. Međutim, za vreme infekcije gubi se znatna količina tečnosti i elektrolita, i to pre svega kalijuma, zbog čega treba odmah početi sa rehidracijom, odnosno nadoknadom izgubljenje tečnosti i elektrolita. Dijareja ne sme da se zaustavlja, jer je u njoj mnogo virusa koji se jedino na taj način mogu eliminisati.

– Terapija se sastoji od uzimanja probiotika da bi se povratio broj dobrih bakterija u crevima, zatim, lagane dijetalne ishrane da bi se rasteretila upalno promenjena i osetljiva sluznica creva, i nadoknade tečnosti, poput bistre supe, da bi se izbegla dehidratacija – napominje dr Tomašević.

Prevencija

Doktor Ratko Tomašević kaže da se stomačne infekcije mogu sprečiti.

– Redovno i temljeno pranje ruku sapunom i vodom, dobro termički obrađena hrana, brižljivo pranje voća i povrća pre upotrebe i čišćenje predmeta su najbolji način izbegavanja enterovirusa – zaključuje ovaj doktor.

[adsenseyu1]

(Novosti)