LEPA VEST! Marta iz Kikinde pobedila virus korona iako je već deset godina dijabetičar (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

ODLIČNO sam, nemam nikakve tegobe, bila sam dobro i svih prethodnih dana. Od početka bolesti super sam se osećala.

Kod kuće sam i jako mi je lepo. Bolje, naravno, nego u bolnici. Ali svi se čuvajte, nosite maske i rukavice. Ko će drugi da nas čuva, ako nećemo sami.

Ovo je, za “Novosti”, poručila mlada Kikinđanka Marta Katai (18) koja je pobedila kovid-19, i u utorak po podne, posle šest dana, iz Kliničkog centra Vojvodine iz Novog Sada otpuštena na kućno lečenje.Bila je najmlađi pacijent lečen u ovoj ustanovi.

Njena pobeda i uspeh lekara su ogromni, jer je već deset godina dijabetičar.

OBAVEŠTENJE! Doktorka Danica Grujičić nije mogla više da ćuti! Građanima SRBIJE rekla VAŽNU ISTINU! (VIDEO)

Ne zna gde je mogla da se zarazi koronom. Lekari su joj rekli da je zbog njenog oslabljenog imuniteta, bilo dovoljno i da prođe pored nekog ko ima virus.

Foto: Dnevne.rs /pixabay

– Pretprošle srede sa školom sam bila na jednodnevnom izletu u Beogradu. Posetili smo Skupštinu, šetali gradom, išli u kafiće. Imali smo dosta vremena i bili na više različitih mesta. Dovoljno je bilo da se neko na ulici, u prolazu, nakašljao pored mene – objašnjava devojka.

Veću dramu od nje, čini se, preživljavali su njeni roditelji. Duša im se kidala, jer nisu mogli da budu uz svoju jedinicu, pošto rade u inostranstvu. Marta je sa bakom kod kuće u Kikindi.

– Bilo nam je jako teško. Svakodnevno smo se čuli. Ona je, na sreću, bila dobro, svi rezultati su bili dobri. Šećer joj je bio odličan, bila je vesela, pa smo se nadali najboljem.

Umesto nas o njoj su brinuli baka i naši prijatelji, porodica Nikolin, kojima smo neizmerno zahvalni – kaže Martin otac Saša Katai.

NEMAČKI PULMOLOG TVRDI! Kod ovog virusa se nešto misteriozno dešava, poznajem KORONU – on se ne ponaša tako! (VIDEO SA PREVODOM)

Bolest jeste šokirala Martu, ali nakratko. Ni u čemu je nije pokolebala. Optimistična je i vedra. Maturant je na smeru arhitektonski tehničar. Umetnička je duša.

Već deset godina je član Dečjeg pozorišta “Lane” i priprema se za prijemni na akademiji. Detaljno nam je opisala kako se odvijao najdramatičniji dan u njenom životu:

– U ponedeljak uveče sam dobila temperaturu 39,5. Nisam posumnjala na koronu. Otišla sam u Hitnu službu, dobila injekciju i temperatura je spala.

Ujutro je moj pedijatar poslao Hitnu službu i odveli su me na snimanje pluća. Zbog visokog šećera od 24,9 zadržana sam na Infektivnom odeljenju kikindske bolnice.

Sutradan su mi radili test i po podne saopštili da sam pozitivna na koronu. Bio je to šok.Kao da su sve lađe potonule – prepričava pobednica, koja potvrđuje da Kikinda, ipak, nije “srpski Vuhan”.I pored gorkog saznanja, dobro se osećala. U celom toku lečenja bila je dobrog opšteg stanja.

HITNA MERA: Najavljen POTPUNI karantin za ova 3 grada u Srbiji (INFO)

– Svakodnevno su mi radili analize. Tri puta sam snimala pluća. Sve je uvek bilo u redu.

DOBRA PROGNOZA- POSLE neophodnog perioda lečenja, pacijentkinja je u dobrom opštem stanju otpuštena na dalje kućno lečenje koje podrazumeva sprovođenje mera izolacije i predviđen lekarski nadzor od strane infektologa. Pacijentkinja je imala insulin zavisni oblik šećerne bolesti – navedeno je u obaveštenju Kliničkog centra Vojvodine. Inače, Marta je posebno istakla ljubaznost lekarskog osoblja koje je brinulo o njoj i trud koji su pokazivali da joj pomognu

Nalazi šećera su mi odlični – priča Marta i zahvaljuje drugarima iz “Laneta” na podršci. Nova zajednička pobeda biće upis na akademiju.

   

(Dnevne.rs, novosti)