Lek protiv raka se nalazi u našim crevima?

mapa-creva
Rešenje koje bi moglo da omogući lečenje gotovo svih zloćudnih tumora, čak i onih u uznapredovaloj fazi, moglo bi se nalaziti u nama samima, odnosno u našem probavnom sistemu, tvrde američki stručnjaci.

Naime, probavni sistem je usko grlo u hemoterapiji. Lečenje raka hemoterapijom je poput zalivanja biljke crevom za gašenje požara. Ako biljku zalijete previše, možete je ubiti.

Jian-Guo Geng sa University of Michigan ističe da šanse za preživljavanje pacijenta koji se leči hemoterapijom rastu eksponencijalno ako njegov probavni sistem ostane zdrav i funkcionalan uprkos otrovima koje sadrži hemoterapija. Geng i njegove kolege nedavno su otkrili biološki mehanizam koji je zaštitio probavni trakt miševa koji su dobili smrtonosne doze hemoterapije.

[adsenseyu5]

Ako se potvrdi i na ljudima, otkriće predstavljeno u novom broju magazina Nature moglo bi biti revolucionarno.

– Uvereni smo da bi se ovom tehnikom mogli lečiti tumori u kasnijoj fazi koji su metastazirali. Ako su naša predviđanja tačna, ljudi više neće morati da umiru od raka – rekao je Geng i objasnio:

„Svi tumori različitih tkiva i organa mogu se ubiti jakim dozama hemoterapije i zračenja, međutim, trenutno je problem u tome što lečenjem tumora u metastazi pre ubijemo pacijenta.”

Prema novom otkriću određeni proteini koji se vežu za specifične molekule matičnih ćelija creva snažno podstiču ćelije da popravljaju oštećenja na crevima. Matične ćelije uobičajeno zaceljuju oštećene organe i tkiva, međutim, tzv. normalne količine matičnih ćelija jednostavno ne uspevaju da održe korak sa štetama koje prouzrokuju smrtonosne doze hemoterapije i zračenja neophodne za uspešno lečenje tumora u poodmaklim fazama.

Dodatak matičnih ćelija štiti probavni sistem pa pacijenti mogu da konzumiraju hranljive materije, telo može da obavlja ključne funkcije, a otrovi bakterija u crevima ne mogu da uđu u krvotok. Sve ovo pacijentima omogućava da prežive dodatne doze hemoterapije i zračenja.

U novoj studiji 50 do 75 odsto miševa koji su dobili molekule R-spondin1 i Slit2 preživelo je smrtonosne doze hemoterapije. Nijedan koji ih nije dobio nije ostao živ. Naravno, ovu tehniku tek treba potvrditi u kliničkim testovima na ljudima.

[adsenseyu1]

(Dnevno.rs)