KOSA VAM SE PROREDILA, STANJILA ILI OPADA? Evo šta sve može biti uzrok (ODREĐIVANJE TERAPIJE)

horoskop

Dnevne

Ketrin Boldvin se decenijama brinula zbog proređivanja svoje kose.

Kada je saznala nešto više o androgenoj alopeciji uspela je da iskontroliše svoj problem.

Iako je godinama gledala kako joj opada kosa, njeni prijatelji i lekari su joj govorili da nije ništa ozbiljno i da ne treba da brine.

Neke razloge za opadanje je sama pronalazila poput poremećaja u ishrani, anemije i problema sa štitnom žlezdom.

“Ti problemi ne utiču na trajan gubitak kose. Koren dake se na taj način ne uništava i kosa ponovo naraste čim se problem reši,” kaže dr Glen Luis.

Međutim postoji još jedan tip gubitka kose kod žena koji je manje dramatičan i manje vidljiv ali može biti prilično uznemirujući.

Vlasi se tanje postepeno, ponekad i decenijama; može početi u bilo kom dobu, progresivno je i nasledno.

Genetski gubitak kose je jedini slučaj gde se folikule dlake postepeno smanjuju i proizvode sve manje i tanje vlasi i tada nastaje proređivanje,” kaže Luis.

To može uticati na njihovo samopouzdanje i kvalitet života.

„Androgena alopecija je poznato stanje koje je povezano sa muškim hormonom, ali nije uzrokovano prevelikom količinom testosterona. Folikul dlake postaje sve osetljiviji zbog genetske predispozicije.”

TIHA BOLEST: Simptomi RAKA PANKREASA koje ne smete ignorisati

Važno je postaviti pravilnu dijagnozu i eliminisati sve potencijalne faktore gubitka kose.

Stres može pogoršati genetički gubitak kose jer dolazi do povećanog lučenja muških hormona u telu. Policistični jajnici takođe mogu biti uzrok.

Terapije podrazumevaju utrljavanje određenih kapi u kožu glave kako bi se zaustavilo lučenje muških hormona ili neku oralnu terapiju.

Pravilan tretman može obnoviti neke folikule dlake, ali ako su one izumrle – kosa neće ponovo narasti. Važno je odmah prepoznati problem jer neke žene izgube dosta kose pre nego što uopšte primete šta im se dešava.

Činjenice o gubitku kose

Telogen effluvium – proređivanje kose na celoj glavi. Obično se gubi oko 100 vlasi dnevno zbog stresa, bolesti, lekova ili hormona. Kosa uglavnom ponovo naraste za 6 meseci.

Androgenetic alopecia – kod žena se kosa proređuje na vrhu, a na krajevima ostaje jaka. Smatra se da je uzork preveliko lučenje testosterina i dihidrotestosterona.

Alopecia areata – autoimuna bolest koja pogađa 2% populacije. Dolazi do pečata na glavi i može dovesti do potpune ćelavosti. U većini slučajeva kosa ponovo naraste.

 

Dnevne.rs, b92