I VI SE SUOČAVATE SA OVIM PROBLEMOM? Evo zbog čega vam često OPADA kosa!

kosa
Ako primetite da kosa počinje da vam opada, ne treba odmah da paničite. Razlozi mogu biti krajnje jednostavni, od nedostatka vitamina do naslednog faktora.

Stres

Stres je najzastupljeniji faktor opadanja kose. Svaki vid veće povrede, fizičke ili emotivne, može biti uzrok opadanja kose.

Hormoni

Opadanje kose se može uočiti kod početka korišćenja pilula za kontracepciju ili kod naglog prestanka, jer one sadrže visok nivo hormona.

Manjak proteina

Nedostatak proteina u organizmu također može dovesti do opadanja kose ili sporijeg rasta kose.

Nasledni faktor

Ako potičete iz porodice u kojoj žene počinju da gube kosu u određenom periodu, i sami ćete biti skloni tome. Ne postoji recept kojim ćete to moći da sprečite, ali svakako treba da se trudite da održavate kosu što bolje možete.

[adsenseyu4]

Trudnoća

Trudnoća je jedan od vidova fizičkog stresa usled koga dolazi do alopecije zbog promene u nivou hormona. Do opadanja kose češće dolazi posle rođenja deteta nego tokom trudnoće.

Previše A vitamina

Zbog nagomilavanja vitamina A u organizmu dolazi zbog korištenja suplemenata u ishrani ili nekih lekova. Ovo je bezazlena pojava iz razloga što se kosa vraća normalnom rastu čim se uspostavi normalan balans ovog vitamina u organizmu.

Anemija

Jedna od deset žena, starosti između 20 i 49 godina, je anemična, odnosno suočava se sa nedostatkom gvožđa u organizmu.

Promene težine

Nagle promene telesne težine takođermogu biti uzrok proređivanja kose. Ovo se može desiti i kada je gubitak telesne težine dobar za vas, ali predstavlja traumu za organizam pa zbog fizičkog stresa i dolazi do opadanja kose.

(Dnevno.rs)

[adsenseyu1]