Evo na koji način da dođete do BISERNO BELIH ZUBA

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Blistavi osmeh aksesoar je koji treba nositi u svakoj prilici, te nije čudno što su kampanje za paste za zube, kao i stomatološke intervencije za izbeljivanje zuba, postigle toliki uspeh na tržištu.

Ipak, kada one ne urode plodom i ne postignu željen rezultate, fasete postaju jedino rešenje.

Njihova glavna prednost je u tome što one ne samo da izbeljuju zube, već značajno mogu promeniti i oblik zuba kao i popuniti razmake između njih.

Ne verujete? Proverite zašto su fasete postale toliko popularne, kao i šta tvrde stomatolozi o njima.

Fasete su ljuspice koje se postavljaju na prednju stranu prednjih zuba i time menjaju sve njihove eventualne nedostatke.

Postoje kompozitne i porcelanske fasete. Prve se rade od kompozitnih materijala, a njihove prednosti se sastoje u tome što su u pitanju fasete koje se veoma lako popravljaju ukoliko do oštećenja dođe, kao i to što se rade u okviru samo jedne seanse kod stomatologa koja traje od sat vremena do 4 sata. Takođe, ove fasete su i značajno jeftinije od porculanskih ali sveukupno od njih mnogo kraće traju.

Kao dugotrajnije, porculanske fasete ujedno su i onaj tip koji stomatolozi pre preporučuju, mada sve u principu zavisi od individualnih potreba i stanja zuba pacijenta.

Porculanske fasete ujedno su i dosta skuplje od kompozitnih, i duže se rade– potrebno je i do nekoliko dolazaka kod zubara kako bi se one aplikovale.

Takođe, porculanske fasete se postavljaju na prethodno brušene zube, te je potrebna priprema za njihovu aplikaciju.

BOLNA PRAZNINA U SRCU: Mirsad Kerić sahranjen u Ofenbahu uz pesmu Sinana Sakića (FOTO)

Ko se sme da se podvrgne ovoj intervenciji?

Stomatolozi uvek napominju da se fasete postavljaju individualno svakom pacijentu, te da postoje razlike kako u njihovom izboru, tako i u načinu njihovog aplikovanja. Nekada prethodna priprema uopšte nije potrebna, a nekada se dešava da se prvo mora srediti celokupno zdravlje usne duplje kako bi se fasete postavile. To pogotovo važi za slučajeve kada pacijent ima karijes, te se najpre moraju izvršiti popravke.

Fasete su namenjene svima onima koji nisu zadovoljni izgledom i bojom svojih zuba.One lako posvetljuju zube, ali i menjaju njihov oblik i veličinu, ili popunjavaju razmak između zuba, bilo da je u pitanju razmak samo između prednjih zuba ili pak razmaknuti prednji zubi u celini. Upravo zbog ovog svog svojstva, fasete se primenjuju kao savršeno rešenje za više edostataka u jednom.

Kada se fasete ne preporučuju?

Naravno, kao i za izbeljivanje zuba koje se ne sme raditi ukoliko je oštećena zubna gleđ ili ukoliko pacijent ima problema sa desnima, tako i fasete nisu pogodne za sve. Naime, postoje slučajevi kada pacijent ima loš zagrižaj ili su mu pak zubi postavljeni jedni preko drugih.

U tim primerima fasete nikako ne mogu biti od pomoći, a ne postavljaju se pre svega zato što se veoma lako mogu uništiti i zato što tada veoma brzo pucaju, te njihovo aplikovanje ne daje baš nikakve rezultate. Isto važi i za one koji škripe zubima u snu, jer i to značajno brzo i lako može uništiti fasete.

Sve ovo će svakako stomatolog ispitati pre intervencije.

(N.D.,Dnevno.rs)