Evo kako da pravilno čuvate beli luk i do 2 godine, a da se ne osuši, istruli ili uvene!

svežina

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Ukoliko ste ovo proleće posejali beli luk, sada već morate da ga izvadite iz zemlje. Savet kako da sačuvamo beli luk tokom zime, ali i duže, dobila sam od komšinice.

Naime, ona tvrdi da beli luk čuva na tavanu i do 2 godine i ni jedan čen se ne osuši, istruli ili uvene.

Ona izvadi beli luk iz zemlje sve sa stabljikom i korenom. Ne čisti ga od zemlje i ne pere ga. Ostavi ga na suncu oko 2 nedelje, a zatim luk sa stabljikom, korenom i ostacima zemlje odlaže na tavan. 

Nakon 3 nedelje sušenja, odseca stabljiku, ali nikad koren. Tako beli luk sačuva sve nutritivne sastojke.

“ĐACI MOGU DA NOSE BILO KOJU MASKU” Dr Kisić Tepavčević razrešila dilemu, ali skrenula pažnju na VAŽAN DETALJ

Nakon odsecanja stabljike, ona u gajbu sipa tanak sloj soli, oko 1 do 2 cm debljine. Poslaže beli luk i prekrije ga novinskim papirom. Ovako skladišten beli luk može da traje i do 2 godine a da se pri tome ni jedan čen ne osuši, istruli ili promeni boju.

 

(Dnevne.rs/Stil.kurir)