Dr Borislav tvrdi! MORATE UZIMATI OVAJ VITAMIN SVAKI DAN AKO NEĆETE DA DOBIJETE KORONU (INFO)

lekar

Foto ilustracija: pixabay

Već deset meseci se borimo sa korona virusom, a odnedavno nam prete i grip i prehlade koji su tipični za ovo doba godine.

Sada je, više nego ikada, važno da imunitet podignemo na najviši nivo, a ključ odbrane od virusa drže hranljive materija , prvenstveno vitamini.

Vitamin koji igra najvažniju ulogu u sprečavanju teže kliničke slike kod obolelih od kovida-19, jeste vitamin D o čemu je nedavno govorio imunolog profesor doktor Borislav Kamenov.

– U Indoneziji je rađena studija gde su ispitali 100 pacijenata koje imaju normalne vrednosti vitamina D i 100 pacijenata koji imaju deficit. Kod prvih se razvila vrlo blaga slika infekcije korona virusa, a kod drugih 100 je bila ozbiljna.

PROČITAJTE JOŠ  KO JE LEPA IRENA VUJOVIĆ: Ovo je nova ministarka, evo šta je pričala o sebi i na šta NAJČEŠĆE TROŠI NOVAC (FOTO)

I to je pokazalo da je vitamin D vrlo važan – ispričao je doktor. Namirnice bogate ovim vitaminom su uglavnom riba i punomasni mlečni proizvodi.

– Da bismo imali dovoljno vitamina D, potrebno je da budemo izloženi suncu 10 do 30 minuta nekoliko puta nedeljno.Ali, to većina ljudi ne uspeva da uradi. Zato je potrebna suplementacija vitamina D plus K2.

Doza vitamina treba da bude između 5.000-10.000 internacionalnih jedinica – navodi specijalista strukovni nutricionista dijetetičar Jovana Srejić Ferluga

 

Dnevne.rs, Alo