Doktorka Gnjatović otkriva koju vakcinu treba izbegavati ako IMATE ALERGIJE!

doktorka

Foto: Youtube/Printscreen/Novo jutro

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije kaže da je na osnovu analiza procenat kolektivnog imuniteta na korona virus u Srbiji između 25 i 30 odsto.

Važno je, kako kaže, da primaoci vakcina budu zdravi, kao i za sve druge vakcine.

– Sve vakcine koje prođu testiaranje ALIMS-a i odobrene su proverene, rađena su i neka dodatna ispitivanja, pa nema mnogo smisla pitati odakle dolazi – navodi Gnjatovićeva.

Kaže da na zvaničnim stranicama kompanija koje su proizvele vakcinu piše koliko su efikasne, koje grupe pacijenata su uključene u treću fazu ispitivanja i to treba pratiti.

PROČITAJTE JOŠ: GRCI UVODE NOVO PRAVILO ZA TURISTE: Vakcinisani putnici ne moraju u karantin!

– Ja sam primila “Sputnjik” jer imam ozbiljne alergijske reakcije na neke vrste lekova i zato sam izbegla “Fajzer” za koji je poznato da bi trebalo da se izbegava u slučaju istorije alergijskih pojava. I to je jedini razlog – napominje Gnjatovićeva.

Navodi da tehnologija koje se primenjuju za razvoj vakcine se rade godinama.

– Sada sredstva nisu bila ograničena za razvoj. Faktor da nisu ograničena sredstva je vrlo važan. Izmađu razliitih faza postoje vreme za dobijanje grantova.

kovid

Foto: AP

-Tehnologija na kojoj se godinama radi ili postoji od ranije samo je sada primenjena na ovu vrstu virusa. Samo je ubrzano jer je postojao zajednički interes da se dođe do rezultata – zaključila je Gnjatovićeva.

 

(Dnevne.rs/RTS)