DOKTORI VAS NEĆE UPOZORITI NA NJU: Da li ste čuli za ovu podmuklu polnu bolest bez simptoma? (INFO)

grip

Foto: PIXABAY

Ako niste čuli za mikoplazmu, znajte da niste sami.

Čak i neki doktori nisu previše upoznati s mikoplazmom. Nažalost, prenosi se seksualnim putem, a kod mnogih koji imaju mikoplazmu simptomi su podmukli i ne ispoljavaju se dok ne bude kasno. A tada se obično javlja krvarenje iz vagine, bol u testisima, iscedak iz penisa i bol u čitavoj genitalnoj regiji, posebno tokom seksa.

Mikoplazma je veoma česta, ali nedovoljno istražena polno prenosiva bolest uzrokovana mikrorganizmima koji imaju osobine bakterija i nastanjuju se u uretri ili reproduktivnom sistemu.

Postoje tri metode koje se najčešće koriste kada je u pitanju mikoplazma testiranje, a to su: PCR test, bojenje DNK, izolacija kulture. Preporučeno je da se koristi kombinacija ovih metoda kako bi se utvrdilo da li je uzorak čist ili sadrži mikoplazmu s obzirom na to da vrste mikoplazme za koje se ne može uzgajati kultura u epruveti mogu biti detektovane uz pomoć bojenja DNK i PCR metode.

[adsenseyu4]

Mikoplazma se obično leči kao nespecifični uretritis ili bakterijska vaginoza s obzirom na to da je direktnu dijagnozu infekcije bakterijom veoma teško postaviti. U oba slučaja infekcija se leči antibioticima, a i partner se mora lečiti istovremeno.
Simptomi kod žena (ako ih ima):
– vaginalni svrab
– peckanje prilikom mokrenja
– bol za vreme seksa
Simptomi kod muškaraca (ako ih ima):
– sekreti iz uretre (penisa)
– peckanje pri mokrenju
– bol i otoci zglobova (artritis)

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: E. A. /Alo)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]