DOKTOR NESTOROVIĆ: Slab sam na decu i zato PREGLEDAM SVAKO DETE koje dođe kod mene, čak i BEZ KNJIŽICE!

doktor

Foto: printscreen/youtube/vodičzaroditelje

Načelnik pulmologije u dečjoj klinici u Tiršovoj prof. dr Branimir Nestorović javno je u emisiji uživo priznao da pregleda decu koje roditelji dovedu čak i bez knjižice a sve kako bi pomogao najmlađim pacijentima.

“Ja nisam pristalica striknog tumačenja zakona. Ja pregledam svakog ko dođe kod mene, čak i one koji mi dođu bez knjižice. Imao sam dosta neprijatnosti zbog toga. Kažu mi – Pa kako sad doktore da fakturišemo ovo. Ja kažem – Pa, nikako, priča dr Nestorović.

On ističe da je uvek kraće pregledati dete nego isterivati pravdu.

“Pregled deteta, ono sonovno da mu poslušate srce i pluća, da vidite da li je ozbiljno bolesno traje par minuta a rasprava traje pola sata. E zato ja radije pregledam dete. To čini mi se rešava problem.”

On kaže da na klinici u Tiršovoj postoji problem sa zakazivanjem pacijenata.

“Ne možete svom najabližem da zakažete. Ne znam kako bi ćerki sad zakazao pregled, doduše ona je sad student. Ali eto takva je situacija. I ja evo javno kažem zbog toga na divlje pregledam pacijente. Postoje neke stvari koje nisu u domenu zakona i koje moramo da radimo nezavisno od toga šta piše u zakonu. Ljudskost i ljudski odnos između pacijenta i lekara prelazi zakonsku regulativu.”

KAKO JE TO U ENGLESKOJ

Naš zdravstveni sistem još liči na Titov zdravstveni sistem. Svako ko živi i radi na zapadu zna koliko je teško doći tamo do lekara spoecijaliste. Izuzetno je teško. Imao sam prilike da 2003. budem u poseti Engleskoj.

Jelena Đoković nikad elegantnija: Ona je dama koja može da pokori svaki crveni tepih! (FOTO)

Konkretno tamo je lista čekanja za karcinom dojke 6 meseci. Žena kojoj je bolest konstatovana ne sme da se buni ako je ne pozovu unutar tih 6 meseci.

To je po preporukama njihovih institucija. Po njihovim pravilima pacijent koji dođe u bolnicu ne mora da dobije krevet u prvih 24 sata. Može da dobija infuziju i u hodniku npr.

Mi imamo veliki broj pedijatara u odnosu na broj stanovnika. U engleskoj samo 20 odsto dece tokom svog života dođe u kontakt sa pedijatrom. Njih pregledaju uglavnom lekari opšte prakse. A ljudi su kod nas navikli da rešavaju kod specijaliste. A trebalo bi da to primarno rešava lekar opšte prakse.

U SLUŽBI PACIJENATA

Voditeljka je ispričala da je dr Nestorović jednom zakasnio u jutarnji program jer je ostao da pregleda dete koje je majka, i to bez potrebnih papira, dovela iz Bosne.

– Ja sam vam tada čestitala ali kako reaguju kolege. Jer to će se onda očekivati od svih lekara da npostupe tako kao vi.

– Postoje lekari koji su entuzijasti i koji vuku zdravstveni sistem, njih je 10 do 15 odsto. Ima i onih koji korektno rasde ali ne žele da se nešto specijalno usavršavaju. I imate one koji su crne ovce. To javno kažem. Ali to imate u svim profesijama. I to nema veze sa platom. Kad je bio Ante Marković bila je plata 2.000 maraka au vreme Miloševića 5 maraka. Ko želi da se bavi medicinom i ostao je ovde smatram da je ostao jer voli medicinu, kaže Nestorović i dodaje:

Partnerka premijerke Ane Brnabić rodila sina!

Sećam se tako kad je plata bila mala ja ostao jednom do pet poslepodne u ambulanti a čovek me jedan pitao:

– A što vi to radite, morate da imate neki psihički problem.

Ja sam strašno slab na decu.

Moja ćerka je imala tri meseca i trebalo je ono po pravilu da joj se uradi ultrazvuk kukova. I naravno to kod mene na klinici. E pazite sad – kolega šef rendgena mečćeka u 8 sati, mi dolazimo kolima iz centra grada u Tiršovu, pada kiša… E sad dok smo mi došli, dok sam ja našao parking mesto, dok smo ušli dok sam je raspovijo, dok smo uradili ultrazvuk ja sam bio mokar skroz. Trebalo mi je za sve to 45 minuta a ja tu radim i sve je čekalo na mene… Nisam morao ni karton da otvorim.

E sad zamislite neko potegne iz Leskovca i putuje 4 sata i posle čeka na šalteru još četiri sata a onda mu kažu da je doktor izašao i da dođu sutra.

Napravio joj je dete, napustio je, a na dan kad se PORAĐALA saznala je NAJSTRAŠNIJU vest u životu: TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA SRPSKE PEVAČICE (FOTO)

Ja pokušavam da se stavim u kožu onog ko je bolestan.

Iako ne podržavam ovo što je ova majka slikala u ordinaciji lekara. Razumem i nju. Ali vidim moje kolege se slikaju u operacionom bloku. To je potpuno skandalozno.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)