DELITE SLUŠALICE ZA UŠI SA DRUGIMA: Nikako ne smete to da radite, evo i zašto

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Deljenje slušalica sa drugim ljudima može biti veoma opasno. Uši su pune voska, mrtvih ćelija kože i bakterija, pa deljenje slušalica dovodi do razmene tih materija, ali i doprinosi razvoju infekcija

U posljednjih nekoliko godina popularnost slušalica je porasla. Praktične su, dovoljno diskretne, a one više klase proizvode i odličan zvuk. Ipak, slušalice, takođe mogu predstavljati izvor značajnih zdravstvenih problema sa ušima za one koji ih koriste redovno, ali pogrešno.

[adsenseyu4]

Preti gubitak sluha

Slušalice se ne peru i iz tog razloga mogu biti izvor infekcija. Istraživanje koje je objavljeno u stručnom časopisu “Journal of Health and Allied Sciences” pokazalo je kako prosečan korisnik slušalica u uhu ima 40 odsto više bakterija u ušnom kanalu od osobe koja ne koristi slušalice. Ako se u uhu nalazi previše bakterija, one mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i potpuni gubitak sluha.

Često korišćenje slušalica koje su prethodno koristili drugi ljudi dovodi do toga da uši postaju podložnije različitim infekcijama.

Prema rečima dr Đorđa Tomića, upravnika ORL bolnice u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović”, slušalice za uši itekako mogu da se prenesu infekcije i da osoba dobije zapaljenje spoljašnjeg uha.

– Kolege internisti često imaju problem sa upalom ušiju, upravo zato što koriste stetoskop. Infekcije kod deljenja slušalica, koje idu u uši češće su nego kod onih slušalica koje imaju sunđer – kaže dr Tomić.

Najbolji način za izbegavanje infekcija ušnog kanala, kako ističe, jeste redovno čišćenje slušalice i izbegavanje deljenja istih sa drugim ljudima.

– Tokom dezinfekcije slušalica prvo skinite ostatke voska, a potom ih obrišite vatom koja je prethodno potopljena u neko sredstvo za dezinfekciju ili alkohol. I ako ne delite slušalice sa drugima, potrebno je svaki dan da se prebrišu alkoholom – zaključuje dr Tomić.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:Sonja Todorović,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]