DA LI ZNATE šta se dešava u našem telu kad kombinujemo KAFU i CIGARETE?

solja-piksla

Kafa genralno ne škodi vašem organizmu. S druge strane o štetnosti cigareta znate već mnogo toga. Da li ste se zapitali kako ove dve navike u kombinaciji utiču na vaše zdravlje?

Veće doze kafe vremenom mogu da smanje gustinu kostiju. Ipak, ukoliko svakodnevno unosite oko 1.000 mg kalcijuma i volite da pijete kafu, ne treba da se plašite.

Šta se dešava u telu kada popijemo ovaj napitak? Kofeinu treba oko sat vremena da počne da deluje na vas (manje ako vam je želudac prazan) i njegovo dejstvo obično traje od četiri do šest sati. S obzirom da je kofein stimulans, dosta ljudi pošto popiju kafu osete pojačanu budnost, krvni pritisak im skoči, a otkucaji srca se ubrzaju. Ukoliko preterujete sa kafom, vremenom ćete postati nervozni, neispavani, dehidrirani, umorni.

S druge strane kada udahnete dim cigarette, kažnjavate pluća katranom i mnogim drugim gasovima, kao što je ugljen monoksid. Nikotin utiče na centralni nervni sistem kao stimulans. Kada zapalite cigaretu, nivo šećera u krvi vam blago raste, zbog čega ćete osetiti trenutni priliv energije, ali ona će za čas nestati i onda ćete biti veoma umorni i nervozni, pa ćete ubrzo čeznuti za sledećom dozom.

[adsenseyu4]

Nikotin skuplja krvne sudove i ograničava protok krvi, što na duge staze može da dovede do oštećenja arterija. S obzirom da i muški i ženski orgazam zavisi od protoka krvi, nikotin utiče i na vaš seksualni život.

– Kafa u kombinaciji sa cigaretom nije dobra zato sto se na taj način zakiseljava organizam, a poenta je da uspostavimo acidobaznu ravnotežu organizma, pa je poželjno unositi alkalnije namirnice. Sama kafa čini da se organizam zakiseli, a ako na to dodamo i cigaretu, onda je kiselost još veća. Ukoliko smo ljubitelji kafe, a verujem da većina jeste, onda se preporučuje konzumiranje kafe pola sata posle doručka i pola sata posle ručka – rekla nam je nutricionista Gordana Đorđević.

I kafa i cigarete su stimulansi, ali dok jedna stvar ograničava protok krvi, druga ga ubrzava i povećava. To ne zvuči baš najbolje. U kombinaciji, kafa i cigarete dodatno opterećuju srce. Organizam počinje da radi protiv sebe i stvara se ambijent za neproporcionalni gubitak energije i pojavu depresije koja onda uzrokuje fiziološku i psihičku želju da se nastavi s konzumacijom kafe i cigareta. Samim tim se povećava zavisnost od obe stvari.

Ukoliko želite da to sprečite, stručnjaci savetuju da počnete da vežbate ili da povećate intenzitet svojih treninga.

[adsenseyu1]

(24sata)