DA LI SVAKODNEVNO NOSITE RUŽ? Evo zašto to nije dobro za vaše zdravlje (INFO)

usne

pixabay

CRVENE usne tajno su oružje svake žene.

No koliko god nas jedan potez ružem može uljepšati u trenu, toliko nam može i dugoročno naštetiti zdravlju, pogotovo ako pretjerujemo.

Naime, znanstvenici s američkog Sveučilišta Berkeley proveli su istraživanje na ruževima i sjajilima za usne te došli do zabrinjavajućih rezultata.

Ispitali su 32 različita proizvoda za usne i u njima otkrili velike koncentracije olova, kadmija, kroma, aluminija te još pet teških metala. U nekim proizvodima koncentracije su bile toliko visoke da mogu izazvati opravdanu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećan rizik za razvoj raka i neuroloških poteškoća.

Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste ruž u prosjeku na dan može apsorbirati oko 24 miligrama proizvoda, a onih koje usne mažu baš svaki dan, i do 87 miligrama.

A što se tiče postotka metala, prosječna korisnica ruža za usne dnevno može unijeti i do 20 posto veću količinu aluminija, mangana i kadmija od dopuštene, ističu znanstvenici. Naravno, to ne znači da odmah morate prestati koristiti ruževe i baciti ih sve u smeće.

PEVAČ DARKO LAZIĆ OSTAJE INVALID?! ZASTRAŠUJUĆA PREDVIĐANJA LEKARA: Oporavak pevača trajaće godinama, strahuje se da NIKAD NEĆE USTATI!

Usne i dalje možete slobodno mazati u svoju omiljenu nijansu, samo pokušajte u tome biti umjerene. Brendovi u istraživanju nisu imenovani, no znanstvenici ističu da nema velikih razlika između svih koji su prisutni na tržištu te da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve.

(Dnevne.rs /Izvor: Aura.ba)