Da je svet ZNAO ranije, mnogi životi bi bili spašeni? Otkriveni LEKOVI koji smanjuju smrtnost od korone

lek

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Ispitivanja takođe pokazuju da se pacijenti lečeni ovim lekovima brže oporavljaju

Lek pod nazivom Aktemra, koji proizvodi kompanija “Roš”, i “Sanofijev” lek Kevzara, oba protiv artritisa, značajno povećavaju šanse za preživljavanje kovid pacijenata i smanjuju vreme lečenja na odeljenjima intenzivne nege, pokazuju rezultati ispitivanja.

Imunosupresivi Aktemra (generički naziv tocilizumab) i Kevzara (generički naziv sariluma) smanjuju stopu smrtnosti za 8,5 odsto među pacijentima koji su hospitalizovani zbog kovid-19 i koji se nalaze u kritičnom stanju, pokazuje studija koja još uvek nije prošla proces recenzije, prenosi Rojters.

To znači da bi na svakih 12 pacijenata lečenim jednim od ova dva leka mogao da bude spašen jedan život, navodi profesor Entoni Gordon sa Imperijal koledža u Londonu i jedan od autora studije.

PROČITAJTE JOŠ: NESTOROVIĆEV INTERVJU PRE POVLAČENJA OTKRIVA MNOGO: Ako čitate između redova i shvatićete njegovo UPOZORENJE (INFO)

Podaci dobijeni od oko 800 kovid pacijenata u kritičnom stanju u internacionalnoj studiji pokazali su da su dva leka smanjila stopu smrtnosti sa 35,8 odsto u kontrolnoj grupi na 27,3 odsto u grupi pacijenata koji su primili tocilizumab ili sarilumab, navodi agencija.

Ispitivanja takođe pokazuju da se pacijenti lečeni ovim lekovima brže oporavljaju i da sa odeljenja intenzivne nege bivaju otpušteni sedam do deset dana ranije nego oni koji nisu primili ovu terapiju.

“Sanofi” je u septembru saopštio da Kevzara nije ispunila glavne ciljeve ispitivanja među pacijentima u kritičnom stanju u SAD.

Kompanija “Roš” je u novembru objavila da su istraživanja pokazala da je Aktemra pomogla kovid pacijentima u najtežem stanju, ali da nije bilo jasno da li je lek ljude održavao u životu ili je skratio vreme provedeno na respiratorima ili oba.

PROČITAJTE JOŠ: UMRLA DOKTORKA SONJA RAKOČEVIĆ: Posle jednomesečne i teške borbe izgubila bitku sa koronom u 48. godini (FOTO)

Gordon navodi da prethodne studije nisu otkrile jasne benefite lekova, ali da su ovim ispitivanjima bili obuhvaćeni manje teški slučajevi i da im je ova terapija davana u različitim fazama bolesti.

Ključna razlika u odnosu na našu studiju je to što smo mi kritične pacijente uključivali u ispitivanje 24 sata od priključivanja na respiratore, istakao je on.

Vlada Velike Britanije je saopštila da će od lekara zatražiti da pacijente obolele od kovid-19 koji se nalaze u kritičnom stanju leče ovim lekovima.

 

(Dnevne.rs/Tanjug)