Bolest se može sprečiti: Otkrivamo nekoliko naizgled bezazlenih stvari koje su pokazatelji teških bolesti

stetoskop
Često smo uvereni da smo potpuno zdravi samo zato što ne postoje jasni znakovi koji bi ukazivali da se nešto događa s našim telom. Otkrivamo nekoliko naizgled bezazlenih stvari koje su pokazatelji teških bolesti.

Ispucale usne

Može vam se činiti da su vam usne ispucale zbog vetra i vremenskih prilika. Međutim, ispucale usne, naročito u uglovima, su znak da vam nedostaje vitamin B12, što može uzrokovati anemiju. Zato prilagodite ishranu, potražite dodatke u apoteci ili posetite lekara  koji će se pobrinuti da vam na adekvatan način poboljša krvnu sliku.

Više niste tako visoki

Kako starite, tako postajete niži. Ali, postoji tačno određena brzina kojom se to događa. Primetite li da ste se ‘prebrzo’ snizili, to može ukazivati na probleme s kostima, odnosno na razvoj osteoporoze. Kod osteoporoze kosti su sklonije lomovima pri padu, a dolazi i do zakrivljenosti kičme. Otkrivanjem ove bolesti u ranoj fazi, možete usporiti njen razvoj.

[adsenseyu5]

Pokupite više viroza nego što je to uobičajeno

Ako ste skloniji virozama, to može značiti da trebate da ojačate imunološki sistem ili da ga je nešto već napalo. Možda vam nedostaje vitamin C ili vas je napao virus. Ne bi bilo loše da napravite krvne pretrage kako biste bili sigurni da nije nešto što bi vas trebalo ozbiljno zabrinuti.

Mokraća vam je previše žuta

Važno je obratiti pažnju na boju mokraće jer je to jedan od najboljih pokazatelja opšteg zdravstvenog stanja. Ako unosite dovoljno tečnosti u organizam, mokraća bi trebalo da bude bistra i gotovo prozirna. Međutim, ako je uprkos unosu tečnosti vaša mokraća tamnožuta, to može ukazivati na probleme s bubrezima. Povećajte unos vode i vidite pomaže li vam to, ali pijte samo vodu. Ostane li stanje nepromenjeno, proverite u kakvom su vam stanju bubrezi.

Učestali problemi s tenom i kožom

Utvrdite li da redovno imate akne, ekceme ili neke druge smetnje na koži, to može biti ozbiljniji problem, a ne samo znak da koristite pogrešne proizvode ili nebriga o koži. Može biti reč o alergijskoj reakciji ili ste pod prevelikim stresom, zbog čega vam telo daje znak da treba da usporite. Vaša koža je najveći organ koji imate i često telo baš putem kože vrišti da mu pomognete i nudi znakove da nije sve tako dobro kao što ste mislili.

[adsenseyu4]

Poremećaj spavanja

Utvrdite li da patite od bilo kojeg oblika nesanice, to je znak da ste pod velikim stresom. Dok spavamo naše telo smanjuje nivo kortizola. Ali, kad smo pod stresom, to se ne događa i to nas izbacuje iz ravnoteže: naše telo se bori kako bi obnovilo samo sebe i napunilo baterije pa vremenom postajemo sve iscrpljeniji i skloniji raznim bolestima jer naš imunološki sistem ne radi onako kako bi trebao.

Iako dovoljno spavate stalno ste umorni

Ako spavate i više nego dovoljno, a poslepodne osećate umor, to može ukazivati da imate problem s tiroidnom žlezdom. Ukratko, telo iskoristi svu energiju koju ima ujutro, a ona se ne nadoknađuje na pravi način. Sve to može dovesti do situacije da je telo iscrpljeno jer pokušava da vas zaštititi od raznih toksina iz okoline. Kada ovo počne da vam se događa, skloniji ste drugim zdravstvenim problemima, pa bi bilo dobro da odete kod doktora i proverite tiroidnu žlezdu.

(Dnevno.rs)