Alternativna medicina: Evo šta ruke govore o vašem zdravlju

saka
Od stresa do slabe cirkulacije… ponekad je dovoljan pogled na prste ruku da biste otkrili gde u organizmu „škripi“.

Drhtanje

• Na šta može ukazivati: esencijalni tremor

Svima nam ponekad zadrhte ruke, a uzroci mogu biti različiti, od preterivanja s alkoholom i kafama do napadaja teskobe ili pada nivoa šećera u krvi. Međutim, trajno drhtanje ruku može upućivati na esencijalni tremor, bolest koja je nasledna i koja se s vremenom pogoršava. Iako je takvo neprestano drhtanje ruku prilično neugodno, utešno je da iza njega najčešće ne stoje ozbiljniji zdravstveni problemi.

Ipak, u nekim slučajevima takvo drhtanje može biti rani simptom prilično ozbiljnih bolesti, poput Parkinsonove bolesti. Zato je najsigurnije da, ako primetite da je drhtanje ruku kod vas postalo stalna pojava, odete na pregled kod lekara koji će proveriti da li ima razloga za brigu.

[adsenseyu5]

Hladni i beli prsti

• Na šta može ukazivati: Raynaudov sindrom

Reč je o prilično raširenoj bolesti kod koje dolazi do prekida u cirkulaciji krvi, zbog čega dolazi do promena u boji prstiju i ruku (postaju beli, a nekad i tamnoljubičasti) u kombinaciji s bolom i osećajem žarenja, ukočenošću i žmarcima. Najčešći okidač za pojavu tih simptoma je hladnoća, a pušenje, stres i anksioznost mogu pogoršati stanje.

Nošenje rukavica i izbegavanje hladnoće samo su neke od preventivnih mera koje mogu ublažiti simptome ili ih sprečiti, međutim, ako su oni postali izrazito intenzivni, bilo bi dobro da se obratite lekaru koji vam može propisati lekove za poboljšanje cirkulacije ili vas uputiti na dodatne pretrage, jer Raynaudov sindrom može biti manifestacija neke složenije sistemske bolesti.

Crvene mrlje

• Na šta može ukazivati: kontaktni dermatitis Nadražena, crvena koža, često u području između prstiju, verovatno je uzrokovana kontaktom s nekim nadražujućim sredstvom, poput sapuna, deterdženta ili sredstva za čišćenje.

Postoji i bolest koja se naziva alergijski kontaktni dermatitis kod koje opisane simptome izazivaju određeni alergeni, najčešće lateks prisutan u gumenim rukavicama, nikl prisutan u nakitu ili mirisne supstanci koje se dodaju u sredstva za higijenu.

Kod blažih slučajeva može pomoći hidrokortizonska mast ili krema koja se može kupiti i bez recepta, ali ako sumnjate na alergiju, posetite lekara kako biste otkrili alergen i ubuduće ga izbegavali.

Otečeni zglobovi

• Na šta može ukazivati: reumatoidni artritis

Bolni i otečeni zglobovi prstiju mogu biti znak početnog stadijuma razvoja reumatoidnog artritisa, autoimune bolesti koju karakteriše hronična upala zglobova. Često počinje u 40-im godinama života i zasad za nju nema definitivnog leka, ali lekovi i neke promene u stilu života (redovna fizička aktivnost, održavanje idealne telesne težine) mogu osetno pridoneti ublažavanju simptoma.

Smeđe pege

• Na šta može ukazivati: oštećenja uzrokovana delovanjem UV zraka

Poznate i pod nazivom „staračke pege“, smeđe mrlje po koži ruku mogu biti znak oštećenja izazvanih prekomernim i dugoročnim izlaganju suncu bez odgovarajuće zaštite, što dovodi do stvaranja nakupina melanina (čija je uloga inače upravo da štiti kožu od sunca). Obično se ovakve mrlje prvo javljaju po rukama jer je taj deo tela najviše izložen delovanju sunčevih zraka.

[adsenseyu1]

Kreme za izbeljivanje mogu u određenoj meri da poboljšaju stanje i ublaže vidljivost mrlja, ali one nikada neće potpuno nestati jer danas još ne postoji metoda kojom se mogu potpuno ukloniti. Zato je najpametnije da ruke svakodnevno mažete kremom za ruke sa zaštitnim faktorom 15.

Izbrazdani nokti

• Na šta može ukazivati: stres

Tu nije reč o jedva vidljivim brazdama (koja su, ako postoje, verovatno uzrokovana nekom mehaničkom traumom), već o dubokim i vrlo izraženim poderotinama, poznatim kao Beauove linije. One se mogu javiti i kao posledica bolesti – ako ste nedavno bili podvrgnuti nekom ozbiljnijem hirurškom zahvatu i slično. U svakom slučaju, s vremenom će nokat izrasti, pa ćete udubljenje iseći zajedno s njim.

(Jutarnji, B92)

7 Trackbacks & Pingbacks

  1. jesse
  2. Ronald
  3. Dan
  4. craig
  5. steven
  6. Kenny
  7. jim

Comments are closed.