ŽIVOT POLOŽIO ZA SRBIJU: Karađorđu skinuli kožu s lica i napunili je slamom, a onda je POSLATA UŽASNA PORUKA!

Srbin

Foto: Wikipedia

Zbog sudbonosne uloge tokom borbe srpskog naroda za oslobođenje od Turaka, Karađorđe je od savremenika dobio titulu vožda, koja označava svetovnog gospodara ali i duhovnog vođu srpskog naciona.

Podigao je barjak slobode koja je u srpskom narodu bila potpuno ugušena kada je posle ukidanja Pećke patrijaršije narod ostao bez najsigurnijeg putovođe u svetskim vihorima na vazda geopolitički i civilizacijski složenom i turbulentnom Balkanu.

Otuda je Voždova uloga bila složena, a njegovo vođstvo usmereno na stvaranje države, a možda još više i slobode duhovne prirode, odnosno opredeljenja naroda koje je “zacrtao” Sveti Sava u vreme sabora u Žiči 1221. godine – rekao je istoričar Milovan Balaban na nedavno održanoj tribini “Priča o Karađorđu” u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Istorijsko sećanje i duhovna vertikala, naglasio je Balaban, održali su srpski narod u istoriji Balkana i onda kada nije imao svoju državu – da toga nije bilo, ne bi se početkom 19. veka pojavio ni Karađorđe.

Citirajući Njegoševe reči: “Iz mrtvijeh Srba dozva, dunu život srpskoj duši”, Balaban je objasnio da duša narodna, ropska i “mrtva”, kao da je kroz Karađorđa progovorila i našla svoj ropstvom umrtvljeni impuls.

SRAMOTA: Ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ i zvanično legalan u Hrvatskoj

“Njegoš je, proročki video šta je Karađorđe za Srbiju i šta će biti za nju. Uz Branka Radičevića, Njegoš je prvi rehabilitovao Karađorđa o kojem se od 1815. godine, kada se kao novi vođa ustaničke Srbije nametnuo Miloš Obrenović, počeo razvijati mit po kojem on nije prikazivan kao državnik, niti kao zavetni junak. Tek će se u 20. veku pokazati koliko je Karađorđe u svesti naroda živeo kao epski junak”, naglasio je Balaban.

Karađorđeva smrt

Tome je bitno doprineo i način na koji je Karađorđe okončao život – 1817. godine, po povratku iz Rusije u Srbiju, ubijen u selu Radovanju po nalogu kneza Miloša Obrenovića.

Nakon sedam meseci braka IZGUBIO PAMĆENJE I POSTAO INVALID: Zbog odluke žene SVET JE ZANEMEO! (VIDEO) (FOTO)

Vožda i njegovog pisara Nauma Kanara u kolibi Dragića Vojkića ubio je Nikola Novaković. On je mrtvom voždu sekirom odsekao glavu, skinuo mu odelo i sve to predao Vujici Vulićeviću koji je “tovar” poslao za Beograd.

Karađorđevo obezglavljeno telo sahranjeno je na oko 100 koraka od mesta gde je ubijen, a glava je već sutradan stigla u Beograd.

Nestor Letopisac u beogradskom listu “Vreme” maja 1922. godine piše da je u konaku kneza Miloša preko puta Saborne crkve “na belom tanjiru stajala oprana glava njegovog kuma”.

Tanjir je stajao na tronogoj stolici, a pored njega stajalo je kandilce zapaljeno. Bleda svetlost od kandilca osvetljavala je tamno bledu razbarušenu Voždovu glavu pred kojom je Miloš stajao na kolenima, moleći se Bogu i često puta ponavljajući: “Oprosti kume Đorđe! Oprosti gospodaru!” – piše Letopisac.

Sudbina glave

Sutradan, Miloš je Karađorđevu glavu poslao beogradskom veziru koje je ovo silno obradovalo. Nakon što su Turci prepoznali Karađorđa, vratili su je Milošu koji je istog dana našao jednog kasapina koji je, u podrumu kuhinje konaka odrao voždovu glavu i pri tom je stalno ridao i drhtao.

Odrana koža osoljena je, ispunjena pamukom i slamom i nakon toga poslata veziru u grad, otkuda je poslata u Carigrad.

“PONAŠAJU SE VARVARSKI” Predsednik Belorusije ponovo kritikuje Moskvu!

Sultana je pogled na glavu toliko obradovao da je istakao pred sarajem na bedemu sa natpisom: “Glava čuvenoga harambaše srpskih hajduka zvanog Karađorđe”.

– Karađorđe je svoj život položio za Srbiju ne tim poslednjim činom, nego onog trenutka kada je krenuo da podigne ustanak. Njegova glava uvek je bila “na panju”, jer je sledio svoj ideal da Srbi dobiju slobodu, ne bilo kakvu, nego zlatnu, u duhu Nemanjića – zaključio je Balaban predavanje o voždu Srbije.

Karađorđeva lobanja je pokopana u Beogradu pored Saborne crkve. Kasnije, kada je 1819. godine Karađorđevo telo iskopano i preneseno u Topolu, i onda sastavljena sa telom.

ODVRATAN PRIZOR U CRNOJ GORI: Kad bi komunalci ovo kažnjavali, pola Srba na moru bi platilo paprene kazne (FOTO)

Što se one glave u Carigradu tiče, pričalo se da ju je nekakav Grk heteista ukrao i odneo u Atinu, i da je ona tamo čuvana u nekakvom muzeju, ali ta priča nikada nije potvrđena.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Dnevno.rs)

1 Comment on "ŽIVOT POLOŽIO ZA SRBIJU: Karađorđu skinuli kožu s lica i napunili je slamom, a onda je POSLATA UŽASNA PORUKA!"

  1. Đorđe (Karađorđe) Petrović je bio nepismen čovek, ali je izgradio karakter čoveka najviših etičkih vrlina, za razliku od (recimo) Miloša Obrenovića koji je bio isto nepismen ali apsolutista sa isto takvim (apsolutističkim) karakterom, bez ikakvih ljudskih vrlina! Mnogi današnji (srbskih) “doktori nauka” “Dr Slina” npr, zatim DrK-adžija “pravnih nauka” npr. i razni “pisci” (Toma majmun Nikolić) npr. zatim popovi SPC (Irinej Gavrilović npr) neznaju za etiku niti miaju neki karakter (a ljudski nikako) nego su “amorfni” (nedefinisani) obično smeće od ljudi, lopovi, pohlepni, pervezni

Comments are closed.