“ZELENO SVETLO” ZA TURISTE IZ SRBIJE: Grci širom otvaraju vrata Srbima, OVO SU OPCIJE VEĆ OD JUNA!

more

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Grci su odlučili da neće biti otvoreni za turiste iz Zapadne Evrope i zemalja u kojima je pandemija najviše uzela maha, a naša zemlja je dobila “zeleno svetlo”, zajedno sa Rumunijom, Bugarskom, Izraelom…

Svoje turističke objekte, Grčka koja je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, mogla bi da otvori između 15. juna i 1. jula. Među pet do šest zemalja za čije je turiste ova zemlja spremna da otvori vrata, je i Srbija i to je dobra vest, kaže Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA).

To se poklapa i sa ocenama poznavalaca, da putovanja iz Srbije neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

– Verujemo da ćemo deo sezone uspeti da spasemo i putovanjima u Crnu Goru, kao i u Egipat, koji relativno dobro stoji kada je reč o pandemiji koronavirusa, a koji je dosta fleksibilno tržište. Ipak, svi planovi su još uvek na “stend-baju” i ne zavise od turističkih agencija, što znači da tur operateri ne mogu u ovom trenutku garantovati precizne datume, iako bi sami voleli da s radom krenu već sutra – ocenio je Seničić.

Naučnici pronašli način da pobede ambroziju i smanje broj alergičnih

Grci su odlučili da neće biti otvoreni za turiste iz Zapadne Evrope i zemalja u kojima je pandemija najviše uzela maha, a naša zemlja je dobila “zeleno svetlo”, zajedno sa Rumunijom, Bugarskom, Izraelom…

– Ako se otvore granice i ako na graničnim prelazima bude koliko-toliko redovno stanje – pominju se mogući pregledi, dodatna papirologija, a još uvek nije rešeno ni pitanje karantina prilikom odlaska i povratka – nadamo se da ćemo uspeti da spasemo makar deo sezone – objašnjava Aleksandar Seničić.

Nova odluka početkom maja

Turističke agencije u Srbiji su odlučile da otkažu sva putovanja do 15. maja. Prema rečima turističkih radnika, prve nedelje maja trebalo bi da bude održan novi sastanak turističkih agencija, kao i njihov razgovor sa državom i institucijama, na kome bi bilo reči o daljim koracima.

Trenutno preovladava mišljenje da putovanja neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

Olimpik bič

Foto: Wikipedia

– Za sada stoji taj datum – 15. maj, kao vremenski rok u kome sigurno neće biti putovanja. Za dalje je još neizvesno, mada mislim da je sasvim realno, prema trenutnoj situaciji, da se ovaj svojevrsni moratorijum produži. Što se tiče kongresnog turizma i poslovnih putovanja, sve dok se ne pokrene avio saobraćaj neće se pokrenuti ni ovaj segment, mada će i broj događaja koji se organizuju biti drastično smanjen za naredni period, jer je veliki broj kongresa već otkazan – objašnjava jedan od aktera na tržištu kongresnog turizma.

Otkazano svako peto putovanje u regionu

Jedno od pet rezervisanih putovanja na Zapadni Balkan, planiranih u 2020. godini, je otkazano. To ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2 odsto, dok je 11,4 odsto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja.

Vanredno stanje u Srbiji ukida se sledeće nedelje?!

Projekat razvoja i promocije turizma, koji realizuje Veće za regionalnu saradnju, a finansira EU, sproveo je istraživanje turističkih agencija i tur operatera sa Zapadnog Balkana, prema kome preliminarni rezultati pokazuju da je 42 odsto turističkih agencija i tur operatera već počelo sa rezanjem troškova i otpuštanjem dela radnika. Oko 20 odsto je već prestalo sa radom, dok 41 odsto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom tri meseca.

S obzirom na trenutne okolnosti, 72 odsto agencija i operatera u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili sa radom kada se okonča blokada uzrokovana virusom korona.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)