VRŠNJACI SU GA TUKLI I MALTRETIRALI, A ONDA SE ON UBIO: Građani traže “Aleksin zakon” u znak sećanja na dečaka iz Niša (INFO)

decak

Foto: Facebook/AlexaJankovic

Peticiju je do sada potpisalo više od 2.000 ljudi, od kojih je četvrtina iz Beograda, a da bi neki zakon ušao u skupštinsku proceduru, potrebni su potpisi najmanje 30.000 građana

Četiri godine nakon samoubistva Alekse Jankovića iz Niša koji je sebi oduzeo život pošto je psihički i fizički zlostavljan od strane svojih vršnjaka, ovaj slučaj ponovo je potresao Srbiju i pokrenuo internet peticije za usvajanje “Aleksinog zakona”.

Naime, nekoliko grupa građana pokrenulo je pre tri dana više internet peticija (ovde kliknite da potpišete peticiju) za usvajanje Aleksinog zakona, koji bi posebno sankcionisao vršnjačko nasilje i nasilje u školi.

Peticiju je do sada potpisalo više od 2.000 ljudi, od kojih je četvrtina iz Beograda. Da bi neki zakon ušao u skupštinsku proceduru, potrebni su potpisi najmanje 30.000 građana.

[adsenseyu5]

Proteklih godina su u Skupštini usvajani Tamarin, Marijin i Tijanin zakon koji su vezani za slučajeve u kojima su živote izgubile mlade osobe i koji su izazvali burne reakcije javnosti.

“Tamarin zakon”, odnosno Izmene Zakona o zaštiti od požara, usvojen je u februaru 2015. godine kako bi se omogućila efikasnija kontrola bezbednosti prostora u kojima se okuplja veći broj ljudi, sa fokusom na ugostiteljske objekte.

Printskrin: TV Prva

Printskrin: TV Prva

Inicijativa je pokrenuta nakon tragedije u novosadskoj diskoteci “Kontrast” i velikog požara u kome je poginulo sedam mladića i devojaka. Zakon sadrži predloge stručnjaka i njihovih roditelja, a dobio je ime po Tamari Miladinović, koja je bila među stradalima.
Dve godine ranije usvojen je “Marijin zakon”, Zakon o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, koji predviđa da krivično delo pedofilije ne zastareva, policijski nadzor za silovatelje i pedofile i nakon izdržavanja zatvorske kazne, kao i zabranu prilaska registrovanih pedofila vrtićima, školama i dečjim igralištima i formiranje DNK baze podataka pedofila.

Evo šta u stvari znači “Tijanin zakon”, koji je danas usvojen!

Inicijativu je pokrenuo otac Marije Jovanović, osmogodišnje devojčice koja je silovana u ubijena u Novom Sadu.

[adsenseyu1]

“Tijanin zakon” usvojen je u julu 2015. godine, a tiče se početka potrage za nestalim licima.

Izmenama Zakona o policiji, propisano je da je policija dužna da bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje, po prijavi nestanka lica, što bi trebalo da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnika.

Inicijativu je pokrenuo Tijanin otac, Igor Jurić, koji je dobio veliku podršku stručnjaka i javnosti u izradi zakona, a zbog “Tijaninog zakona” i čekanja da uđe u skupštinsku proceduru održavani su i protesti u Srbiji.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Aleksa Janković se ubio 10. maja 2011. godine skokom sa trećeg sprata.

U školi “Sreten Mladenović Mika” zlostavljan je od svojih vršnjaka toliko da je dobio potres mozga i završio sa longetom. Za osam meseci tukli su ga osam puta, vređali, jurili, pretili.

Njegovi roditelji su uporno tražili pomoć od škole i nadležnih, ali na pomoć nisu nailazili.

Posle ovog tragičnog slučaja, trojica maloletnika su osuđena na maksimalne kazne za svoj uzrast. Vođa grupe “batinaša” dobio je pojačan vaspitni nadzor od šest meseci do dve godine, a druga dvojica dečaka po ukor suda.

Školu u koju je Aleksa išao sud je kaznio sa pola miliona dinara, a direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara.

Proglašeni su krivima jer “nisu uopšte ili blagovremeno preuzeli bilo kakve ili odgovarajuće mere propisane Pravilnikom o protokolu postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja”.

(Večernje novosti)