Vladeta Jerotić: Samo ako posedujete ove sposobnosti i osobine, možete sebe nazvati zrelom ličnošću!

Vladeta

Foto: Youtube Printscreen/AgapeShow

Vladeta Jerotić – bio je istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita, književnik i akademik SANU. Jerotić je rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu.

Posle završene gimnazije i medicinskog fakulteta, specijalizirao je neuropshijatriju, a u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj psihoterapiju. Preminuo je 4. Septembra 2018. godine. Jedan je od najcenjenijih autora iz oblasti teorije psihoanalize, a njegove knjige su među najtraženijim u ovoj oblasti.

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, religije i filozofije. Od 1984. godine bio je član Udruženja književnika Srbije, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalog i Povelje srpskog lekarskog društva 1993. godine, Ordena Svetog Save I stepena 2001. godine i Nagrade Dositej Obradović 2014. godine za životno delo.

U knjizi “Čovek i njegov identitet” Jerotić je objasnio koje su to sposobnosti koje bi individua trebalo da razvije da bi se smatrala zrelom ličnošću.

ISPOVEST ŽENA KOJE SU RADILE NA JAHTAMA BOGATAŠA: Ceo dan na nogama, spavanje u kabinama gorim od ZATVORSKIH ĆELIJA i sve to za 3.500 evra mesečno

Po njemu, moramo najpre poći od činjenice da nema potpuno zrele ličnosti ili, kako se to stručno kaže, ličnosti koja bi bila potpuno integrisana. Postoje samo stupnjevi zrelosti koji se, više ili manje, približavaju ovoj zamišljenoj, idealnoj celini ličnosti.

Ukratko, ovo su najvažniji kriterijumi u psihologiji koji određuju snagu čovekovog Ja, odnosno pokazuju stepen njegove zrelosti, pri čemu redosled ovih kriterijuma ne mora da označava i njihov značaj:

· Sposobnost za voljenje nekog drugog, a ne samog sebe

· Sposobnost kontrolisanja sopstvenih nagona i impulsa

HIPOKRAT: ‘Ovo je Božja biljka koja može da zameni sve lekove – KORISTITE JE!’

· Sposobnost podnošenja neprijatnosti, bola i patnje

· Posedovanje zrele, a ne infantilne savesti

· Umerena agresivnost bez reakcije besa ili mržnje, ali i bez preterane     bojažljivosti

· Sposobnost da budemo nezavisni

Po rečima profesora Jerotića, svako od nas mora najpre da odgovori na pitanje koliko je sam na sebi postigao i šta je uradio sa svojim urođenim i zadobijenim talentima. Tek tada možemo da se okrenemo društvu, jer nema zrelog društva bez zrelih individua.

 

(Dnevne.rs/Stil.kurir.rs)