VEČERAS PRED SPAVANJE URADITE OVO 3 PUTA: Molitva upućena SVETOJ PETKI će oterati sav strah, bolest i siromaštvo

ikona

Foto: wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 27. oktobra, slave praznik posvećen Svetoj Petki – Prepodobnoj mati Paraskevi, koja je bila zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih.

Dan pred ovaj veliki dan, trebalo bi odmah posle večere  otići na spavanje.

Obavezno se treba tri put prekrstiti, pa izgovoriti molitvu: “Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!

Ovako se obično moli samo domaćin, a žene i deca se samo tri puta prekrste. Posle molitve se spava. Glava se uvek tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu, jer se tako valja. Gde ima dece, soba se okadi tamjanom, da se deca ne bi u snu plašila.

“VODI ME KUĆI TATA” Vladimir se probudio posle 16 dana kome, pa zaplakao kada je video oca

Zanimljivo je da ukoliko na selu oko večere zapevaju petlovi, jedna od žena uzme malo vune, baci je u vatru i tri puta vikne:”Vi ste krivi, mi nismo, na vas bolest, na nas zdravlje! Ove petlove ljudi na selu zovu “krivci”. Veruje se da kad oni kukurikanjem najavljuju bolest ili nečiju smrt.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)