UZNEMIRUJUĆE Posle 14. decembra ništa više neće biti isto: Gospodar Kosova se oglasio na društvenoj mreži (FOTO)

albanci

Foto: Tanjug /AP

Priština, nagoveštajima da će 14. decembra formirati vojsku, nastavlja sa provokacijama, ugrožavajući mir, upozorila je danas Srpska lista

Predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, saopštio je danas da će o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, poslanici odlučivati 14. decembra i veruje u pozitivan ishod.

 Četrnaestog decembra zvanično ćemo imati kosovsku vojsku. Ovo je datum kada ćemo u kosovskom parlamentu glasati za transformaciju KBS u vojsku.

Srećno i čestitke svima od nas –  napisao je Veselji na svom Fejsbuk profilu.

Priština, nagoveštajima da će 14. decembra formirati vojsku, nastavlja sa provokacijama, ugrožavajući mir, upozorila je danas Srpska lista, ističući da njeni poslanici to neće nikada podržati.

– U danu kada u Prištinu dolazi evropski komesar Johanes Han, kako bi se na Prištinu izvršio pritisak i uklonile takse kojim se blokira distribucija srpskih proizvoda, hrane, lekova, sanitetskog materijala, štampe i svega ostalog, Priština nastavlja sa provokacijama kojima se ugrožava mir, i nagoveštava formiranje vojske za 14. decembar – navodi se u saopštenju SL.

Kosovski političari jednostranim, protivpravnim merama prete miru, kršeći sve međunarodne akte koji su na snazi, počev od rezolucije SB UN 1244, Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma i Briselskog sporazuma, pa do sopstvenog ustava.

– Srpska lista najoštrije osuđuje ovakvo delovanje, i naglašavamo da naši poslanici nikada neće podržati formiranje nekakvih vojnih formacija – ističe se u sapšštenju. Srpska lista istovremeno zahteva od međunarodne zajednice da najoštrije reaguje, ili da se javno izjasni kako nije sposobna da održi mir i red na ovim prostorima.

srbi

Poslanici Srpske liste – Foto: Promo

NAJAVA FORMIRANJA VOJSKE – NAJVEĆA PRETNJA PO MIR

– Najava formiranja takozvane kosovske vojske najveća je do sada pretnja miru i bezbednosti u regionu – poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, rekao je Đurić.

Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i to se ne može prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi, upozorova direktor Kancelarije za KiM.

Jedino čemu bi jedna takva formacija doprinela jeste produbljivanje međuetničke distance u regionu, i bila bi novi fitilj na balkanskom buretu baruta,ističče on.

UPOZORENJE, NOVA VIBER PREVARA Ako dobijete ovu poruku, ni slučajno je ne otvarajte, jer će vam to DEBELO NAPLATITI (FOTO)

 Podsećam da je, prema međunarodnim sporazumima kojima je pre dve decenije okončan rat na Kosovu i Metohiji, Kfor jedina vojna formacija sa pravom da se nalazi na teritoriji naše južne pokrajine, i svaka podrška formiranju nekakve kosovske vojske je udarac u same temelje međunarodnog prava i obesmišljava bilo kakve mirovne sporazume – navodi Đurić.

Još nije kasno da se Priština odgovori od namere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a sprečilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu, zaključuje Đurić.

(Dnevne.rs /Telegraf /Izvor: Tanjug)