USVOJITE NJIHOVE NAVIKE: Šest stvari koje Japanke rade drugačije od Srpkinja i IZGLEDAJU MLAĐE

lepota

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Dok one cele godine kupuju samo sveže, sezonske namirnice, mi se punih 365 dana davimo u mesu, sosevima i preslatkim desertima

Žene iz Japana smatraju se najlepšim i najelegantnijim damama na svetu.

To i ne treba da čudi, budući da u svojoj 30. godini izgledaju kao da imaju 18, a u četrdesetim, kao da nisu ni dana starije od 25! Takođe, poznato je da su Japanci najdugovečniji narod, a ovo su njihove tajne!

Bogata i izbalansirana ishrana

Velika je zabluda da Japanci jedu samo suši. Njihova ishrana je zapravo veoma raznovrsna. Preferiraju ribu, morske trave, povrće, soju, pirinač, voće i zeleni čaj. Zapravo, japanska ishrana skoro da i ne sadrži visokokaloričnu i brzu hranu. Oni biraju sezonsku hranu, kako bi namirnice uvek bile sveže. Tu je i još jedan ključni faktor – tokom zime Japanci jedu meso, ribu, tople napitke i supe, dok tokom leta jedu hladne supe, morske plodove, hladne mešavine povrća i žitarica i salate.

Sa druge strane, mi obožavamo meso tokom sele godine, u sosevima sa bezbroj kalorija, i zimi i leti pijemo hladne napitke, spajamo nespojive namirnice, i sve bi to bilo u redu kada bismo u svemu tome barem imali meru.

VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA MAJA: LEDENI TALAS u trećoj dekadi januara, a APRIL sprema neprijatno iznenađenje

Metoda pripreme hrane

Tradicionalna japanska hrana je dinstana, grilovana, kuvana na pari ili pržena u specijalnom tiganju na minimalnoj količini ulja. Povrće se seče tako da izgleda lepo, i na manje parčiće kako bi se brže skuvalo, jer se ovom metodom zadržava mnogo više kvalitetnih hranljivih materija iz namirnica. Takođe, Japanke su veoma pažljive kada je reč o začinima – paze da ne preteruju, jer suviše začina može da optereti stomak, jetru i bubrege. Zapravo, japanska kuhinja se ogleda u prirodnoj lepoti, boji i ukusu.

A mi? Što masnije to bolje! Pržimo krompir u dubokom ulju, solimo bez mere, kuvamo povrće i po dva sata, dok se potpuno ne raskuva i u njemu ne ubijemo i poslednja kvalitetna vlakna…

Kultura jedenja

Sam čin jedenja je u Japanu pravi ritual. Oni jedu polako, uzimaju manje zalogaje, manje porcije, a i jedu iz manjih tanjira. Trude se da zadrže prirodan ukus i izgled hrane, pa se retko bave dekoracijom, a tanjir nikada nije prepun. Zbog toga ne mogu da se prejedu i tako čuvaju i zdravlje i liniju.

Naša kultura jedenja svodi se ili na “požuri, pojedi što pre, šta slaviš slavu” ili na pretrpane ovale i još punije tanjire ispred svakoga. A ako ne možeš, “pojedi bez ‘leba”.

RECEPT STAR 100 GODINA: Pedijatar običnom supom od šargarepe spasao živote miliona dece

Pirinač umesto hleba

Ova namirnica je ključni sastojak svakog japanskog jela, kao što je kod nas hleb. Japanci ga kuvaju bez soli i bilo kakve masnoće, jer znaju da bilo kakvi dodaci čine pirinač “brašnjavim”, što utiče na gojenje.

Jugozapadno od njih, u Srbiji ljudi u proseku pojedu po dva parčeta hleba za svaki obrok, pirinač sole kao da sutra ne postoji, isto kao i testeninu.

Doručak je najvažniji obrok

Svaki Japanac svoj dan započinje kvalitetnim doručkom. To je za njih glavni obrok koji uključuje nekoliko jela: ribu, pirinač, omlet, miso supu (supu od morskih algi), obrok od soje i zelenog povrća, morske trave i čaj.

Nama dajte slaninu, jaja, kajmak i šunku, i nema boljeg načina da se započne dan. Zato sve više patimo od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti.

SPREČAVA BOLESTI SRCA, KANCER I DIJABETES: Konzumirajte jaja samo na ovaj način! (INFO)

Slatkiše skoro da i ne jedu

I kada se odluče za desert, to je veoma retko, u posebnim prilikama i veoma mala porcija. Tajna je u tome što njihovi slatkiši nisu kao naši – to su niskomasne poslastice, sa vrlo malo šećera, i nimalo slične onome na šta smo navikli. Nema torti, ne znaju šta je puter krem, ali zato imaju sladoled od pirinča i ravne stomake!

Za razliku od Japana, kod nas je dezert (koji sledi iza bogatog ručka) visokokaloričan i obilan, da se mnogi stranci pitaju gde nam sve to uopšte stane.

       

(Dnevne.rs /Izvor: B.M.,Stil.kurir.rs)