UŠTEDITE NOVAC! Poslušajte ove savete i smanjite RAČUNE ZA STRUJU… (INFO)

merac

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Uz nekoliko jednostavnih trikova možete smanjiti potrošnju električne energije i do nekoliko puta

Struja se tokom zime troši nekoliko puta više u odnosu na potrošnju tokom letnjeg perioda, a postoji nekoliko faktora koji utiču na tu činjenicu.

Ipak, postoje brojni načini kako da racionalno trošite električnu energiju i samim tim uštedite novac u ovom periodu.

Električari otkrivaju vrlo jednostavne načine za smanjenje potrošnje struje.

[adsenseyu5]

1.Zamena sijalica

Zamenite standardne sijalice (snage 60, 75, 100 vati) led sijalicama, posebno na mestima gde se one dugo koriste (kuhinja, dnevne sobe).

Led sijalice troše 10 puta manje struje od običnih, a traju i više od pet godina. Obična sijalica traje nekoliko meseci.

ZA NJIM JE RASPISANA POTERNICA U SRBIJI: Voditelj uživa u Americi u zagrljaju pevačice sa kojom je bio u vezi (FOTO)

Cena jedne led sijalice je oko 270 dinara, dok je cena obične oko 50, međutim, utrošak električne energije sa led sijalicama je mnogo manji.

2. Racionalno korišćenje bojlera

Bojler je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu, te je jako važno koristiti ga pravilno. Podesite termostat na bojleru tako da greje vodu do 55 ili 60 stepeni Celzijusa. Ne pregrevajte vodu do 75 ili 85 stepeni, jer to utiče na brzo propadanje kazana, stvaranje kamenca i uvećane potrošnje struje. Naime, voda zagrejana na 75 stepeni se brže hladi, pa je potrebno češće uključivanje bojlera.

Ukoliko se prilikom uključivanja bojlera ne čuje ništa, odnosno radi bešumno, znači da nema kamenca i da je bojler potpuno ispravan. Ukoliko se čuje šum, kao prilikom kuvanja vode, znači da se u bojleru nataložio kamenac.

Tada treba otvoriti bojler, izvaditi grejač i očistiti ga od kamenca šmirglom ili nožem. Isto treba uraditi i u unutrašnjosti bojlera.

[adsenseyu1]

Bitno je da bojler bude očišćen jer je kamenac istovremeno i termoizolator, te se potrošnja struje poveća za oko 20 odsto.

Svakako se, prilikom čišćenja bojlera, treba zaštititi od strujnog udara iskuljučivanjem određenog osigurača i prekidača za bojler.

Režim rada bojlera treba prilagoditi potrebama i uključivati ga za vreme niže tarife. Isto važi i za ostale potrošače u kući.

3. Grejanje na struju

Ukoliko se grejete na TA peć, ukljulujte je noću. Obične grejalice se ne preporučuju, jer je njihov stepen iskorišćenja katastrofalno mali.

NEVEROVATAN PREOKRET U ISTRAZI KRVAVOG ZLOČINA NA DEDINJU: Trag baruta otkriva ko je zapravo pucao! (INFO)

4. Izolacija stana / kuće

Kupite dihtung trake i postavite ih na prozore. Postoje i aluminijumske dihtung trake koje su odlične, specijalno ukoliko su zazori na prozorima veliki, ali su te treke nešto skuplje. Ogroman procenat toplote se gubi upravo zbog lošeg dihtovanja stolarije.

Jedna od najboljih varijanti izolacije je oblaganje svih spoljnih zidova stiroporom ili stirodurom debljine dva centimetra. Potom se lepi gips karton – ovo je relativno jeftin i vrlo efikasan način uštede energije.

Kada je reč o kvalitetu stolarije, drvena je najslabija kada je reč o očuvanju toplote. Proverite da li je git ispucao i da li je potpuno nestao, da li je drvo oštećeno, istrulilo, a sve to se može sanirati kitom za drvo, a zatim upotrebom farbe.

[adsenseyu5]

5. Kućni aparati

Frižider držite na udaljenosti od šporeta, kako bi mu trebalo manje vremena za hlađanje. Automatski se smanjuje i potrošnja struje.

Lonce, šerpe i džezve sa iskrivljenim dnom ne koristite, jer je vodi u njima potrebno više vremena da proključa, jer se toplota gubi.

OGLASILA SE LEPA BRENA: Hvala vam što brinete, ali.. (FOTO)

Za grejanje manjih količina vode možete koristiti plastične bokale sa grejačima na dnu, takozvane ketlere.

OD TUGE SE RAZBOLELA I PREMINULA: Srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica je ceo život patila što nema dece, a ova tragedija je ZAUVEK DOTUKLA!

Vrlo su efikasni i za vrlo kratko vreme zagreju vodu u količinama i do dva litra, a možete je koristiti za pripremanje hrane, pranje posuđa, i slično.

(Dnevne.rs /Izvor: Pink.rs)

[adsenseyu4]