U TEŠKOM STE PERIODU, NIŠTA VAM NE IDE? Današnja svetiteljka će vam pomoći, ako izgovorite ovu molitvu

pravoslavlje

pixabay

Danas hrišćani SPC slave svetu Anastasiju Uzorešiteljnicu, sveticu koja se smatra izbaviteljkom od magije i vradžbina i svih volšebnih zamki nečastivog.  

Ova slavna hrišćanka rođena je u Rimu, u vrlo bogatoj porodici. Otac joj je bio senator i paganin, a majka hrišćanka.

Ljubav prema veri Anastasija je razvila uz pomoć majke, i uz pomoć svog učitelja Hrisogona.

Međutim, Anastasiju je otac primorao da stupi u brak sa vlastelinom Publijem, koji je bio neznabožac.

To je na kraju i uradila, ali je uvek uspevala da pronađe izgovore, navodne “ženske probleme” kako sa svojim suprugom ne bi stupala u telene veze.

Publije je stradao tako što se utopio na putu do Persije, a Anastasija je od tog trenutka svoj život posvetila pomaganju bolesnima i siromašnima i širenju vere.

Pratila je ispovednika Hristova Hrisogona, a pomagala je i stradalnicima Hristovim u Makedoniji, gde bi raspoznata kao hrišćanka, zbog čega joj je često suđeno-

Osuđena na smrt glađu svetog Anastasija preležala u tamnici trideset dana bez hrane, hraneći se jedino suzama i molitvom.Potom stavljena u lađu sa još nekoliko hrišćana da bude potopljena, ali Bog je i od te smrti sačuva.

Najzad su joj ruke i noge privezali za četiri koca i nad ognjem je spalili, i Anastasija je preminula, 304. godine.

Njen manastir se nalazi u Grčkoj 30 km od Soluna.

Tropar (glas 4):

„Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.“

 

(Ž.K. /Dnevno.rs)