Tomislav detaljno ispričao kako funkcioniše rad na crno u Nemačkoj: ZARADA O DO 3.000 evra! (INFO)

ZASTAVA

Foto: Tanjug / Ap / Ilustracija

Hrvatski ratni veteran, koji je od pre šest godina i penzinisani policajac, godine penzije provodi tako što dva do tri puta godišnje odlazi u Nemačku. On je ispričao kako funkcioniše sistem odlaska na rad “na crno”.

U razgovoru za Dojče vele želeo je da ostane anoniman, pa ga je novinar u tekstu nazvao Tomislav.Četrdesetšestogodišnji hrvatski vojnik, koji se kasnije zaposlio u policiji ima suprugu koja godinama ne radi, osim povremeno “na crno” u Hrvatskoj, uglavnom sezonski, na obali, u turizmu. Kako je dalje ispričao, imaju sina srednjoškolca.

Bez obzira na godine, Tomislav ne može da se preseli u Nemačku i traži legalan posao jer je u penziji, pa ne bi ni smeo da radi punu satnicu, što je plaćeno maksimum 1.000 evra.

U Nemačku odlazi ilegalnim kanalima, a u 90 odsto slučajeva tamo radi na građevini, dok ostali koji tamo tako idu, najčešće rade adaptacije stanova i kuća, na poslovima uređenja životne sredine, održavanja parkova i šuma, predgrađa…

BEOGRADSKI SINDIKAT SNIMIO PESMU O KOSOVU: Srce svakog Srbina zaigraće kada čuje OVE NJIHOVE STIHOVE! (VIDEO)

– Nemačke kompanije angažuju naše ljude da im dovode radnike na crno. Recimo, nemačka firma ima građevinski projekat koji mora da odradi u određenom roku i potrebni su joj radnici kako bi se to u roku završilo, a da oni izbegnu da plate deo davanja državi. Deo radnika uvek radi legalno.

Onda angažuju naše ljude da im dovedu broj radnika koji im je potreban.Ti ljudi dođu kod nas i angažuju između 10 i 50 nas – koliko je potrebno.

Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade i žbukamo, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo nikad se ne radi na otvorenom.

Posao se radi u zatvorenom, dobije se smeštaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Neretko se dobije i nagrada za obavljeni posao – rekao je.

Kako su stan i hrana najčešće plaćeni, po turi mogu da zarade oko 2.000 evra. Putne troškove pokrivaju radnim subotama.

ZEMLJAČE, POLAKO: Kusturica poklopio sarajevskog novinara na pitanju da li je izdao muslimane! (INFO)

– Rad subotom nam je plaćen u dvostrukom iznosu, a znalo je da se dogodi da po odrađenoj suboti zaradim i po 200 evra. Radim tada po 10 sati, ali dve subote meni pokrivaju ceo trošak puta i ako imam ekstra troškove gore za hranu.

Ostalih pet dana u nedelji radimo po osam do 10 sati i tako može da se mesečno zaradi od 1.800 do 2.300 evra, u zavisnosti od toga koji posao radiš i koliko radiš. Jednom mi se posrećilo pa sam zaradio 3.000 evra jer je čovek baš korektno plaćao. Pravi majstori zarađuju i od 2.500 do 3.000 evra po turi – dodao je.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)