TITOVA SOBA TAJNI: Video zapisi Brozove vladavine, zbog „neprikladnog sadržaja”, nisu bili prikazani

SFRJ

Foto: printskrin

Na nekoliko hiljada metara filmske trake zabeleženi su neobični, lepi ali i teški trenuci Brozove vladavine, a materijal zbog „neprikladnog sadržaja” nikada nije bio prikazan, čak ni montiran. Sve se to decenijama nalazi u depou „Filmskih novosti“, u „Titovoj sobi tajni“, čija će vrata uskoro biti otvorena…

„Titova soba tajni“ naziv je serijala – 28 epizoda po 53 minuta, koji bi od oktobra trebalo da bude prikazan na programu RTS.  Ekipe “Filmskih novosti“ snimale su Tita po nekoliko sati dnevno, a za filmski žurnal se koristio samo manji deo.

Sa ove vremenske distance, snimci koji nisu prikazani ili čak nisu nikada ni montirani interesantniji su od onih koji su ranije prikazivani, a uz relevantne komentatore i sagovornike, mogu biti izuzetno svedočanstvo da se dođe bliže istini – kaže Vladimir Tomčić, direktor “Filmskih novosti.

U obilju materijala koji je nastajao od 1945. do 1980. ima i bisera poput onog u kom Tito vozi luksuzni automobil maksimalnom brzinom kroz šumu na Brionima.

Titove bolesti su bile tabu teme i od javnosti je skrivano da je on do 1960. bio pet puta operisan. U medijima se o tome nije govorilo, a mi imamo snimke iz bolnice, postoperativni tok… Takođe, Tito i armija do sada nisu obrađena tema – kaže Tomčić.

ORIĆ POSLAO JEZIVU PORUKU SRBIMA: Rata će biti PRE NEGO ŠTO SE TO OČEKUJE!

Uz već klasične priče o predratnim i ratnim godinama, Infrormbirou, Golom otoku i Pokretu nesvrstanih, i moguća iznenađenja kada je spisak Brozovih ljubavi u pitanju, biće zanimljivo saznati više i o kontaktima koje je Tito održavao sa liderima koji su danas bačeni na “đubrište istorije”.

Čaušesku, Sukarno, Bokasa, Gadafi, Kim II Sung… bili su često u gostima kod Tita, a broj poseta pojedinih govori u prilog tome da je to bilo više od protokola. Stoga je fenomen kako je Tito, iako se družio sa takvim ljudima, ostao „netaknut“, dok su pomenuti čak i u svojim zemljama proglašeni zločincima – kaže sagovornik.

Poznata je Titova strast prema lovu, ali je za mnoge nepoznato rivalstvo koje je postojalo između njega i Čaušeskua – ko će osvojiti trofejnijeg medveda ili jelena lopatara.

“Filmske novosti“ zabeležile su posete Če Gevare i aktuelnog predsednika Kube Raula Kastra, a posebna epizoda biće posvećena odnosu prema umetnosti. Henri Mur je bio dva meseca gost Beograda, a šest Šekspirovih drama u Narodnom pozorištu igrali su Vivijen Li i Lorens Olivije – dodaje Tomčić.

“Soba tajni“ govori i o ljudima koji su preko noći postali državni neprijatelji.

 (Dnevne.rs /Izvor: blic)