TITO, AUTOSTOPERKA, DREKAVAC, JEZIVI BELI MIŠ: Evo koje su najpoznatije srpske urbane legende! (FOTO)

legende

Foto-ilustracija: Profimedia, Tanjug/AP, Wikipedia/Drozd

Svako od nas je u životu čuo bar jednu od onih takozvanih urbanih legendi, koje se prenose, a koje su na granici sa realnošću. Mi smo izdvojili nekoliko, a vi procenite sami da li verujete u njih

Verovatno ste hiljadu puta čuli priče koje se graniče s realnošću. Sigurno vam je bar neka od njih izazvala strah i navela vas na razmišljaje. Pitali ste se da li je to što ste čuli stvarno ili je samo u pitanju još jedna u nizu urbanih legendi koje se prenose među Srbima.

Autostoperka

Ova priča govori o mladiću koji se jedne večeri vraćao kući, kad je na jednom manje prometnom delu puta ugledao zgodnu, mladu autostoperku.

Stao je i ponudio joj prevoz do obližnjeg grada, a ona je naravno pristala. Tokom vožnje su popričali i skratili vreme, ubrzo stigavši do grada, gde je mladić i ostavio. Međutim, uskoro je primetio da joj je u automobilu ostao šal. Budući da je iz razgovora saznao samo da je iz jednog sela u blizini, odlučio je da joj drugi dan vrati šal i možda uspe da dogovori viđanje s njom.

[adsenseyu1]

Obišao je nekoliko kuća, ali bez uspeha. Već je lagano gubio nadu, kad su mu vrata otvorili stariji muškarac i žena, koji su odmah duboko uzdahnuli i uzeli mu šal iz ruke. Ispričali su mu da je to zaista šal njihove ćerke, ali da je ona poginula pre 10 godina upravo na tom delu puta gde je mladić povezao, na jučerašnji dan, i da im svake godine u ovo vreme neki mladić donese taj isti šal.

Foto: Wikipedia/Drozd

Beli miš

Još jedna urbana legenda koja je popularna i kod nas, pogotovo kod srednjoškolaca koji se spremaju za matursku ekskurziju. Govori o devojci koja je sa svojim razredom otišla na maturskuekskurziju u Španiju. Konzumirati su alkohol, pa se i ona pridružila društvu u svemu tome.

Poslednjeg dana je u klubu upoznala mladog i zgodnog crnca, s kojim je igrom slučaju provela noć. Drugo jutro se probudila u njegovom stanu, videla da joj avion poleće za dva sata, pa je brže bolje izjurila napolje. Međutim, ljubavnik je zaustavio, i dao joj malenu kutiju. Rekao joj je da mu je ova noć bila posebna, i da otvori kutijicu tek kad bude u avionu.

[adsenseyu1]

Pošto je bila u žurbi, strpala je kutijicu u džep i odmah zaboravila na nju. Tek negde iznad Mediterana oseti da joj nešto smeta, pa iz džepa izvadi tu sitnu kutijicu. Otvori je, pa joj osmeh ubrzo zameni izraz strave. U kutijici se nalazio mrtvi beli miš, s ceduljicom: “Dobro došla u klub zaraženih HIV -om!”

Foto:Instagram/insta_animall

Drekavac

Po legendi, drekavac je materijalna manifestacija umrle, nekrštene dece (najčešće beba, koje su majke odbacile), koja ne može da nađe mir, pa proganja one koji su mu zgrešili u životu. Kako predanja kažu, drekavac je malo, dlakavo stvorenje, slično životinji aj-aju, koje neprestano gazi na sopstveno krzno, a potom urla mešavinom (dečjeg) plača i vučjeg zavijanja. Najčešće se šeta po grobljima, a žrtve davi u snu. Jako se plaši svetlosti, iako ne može biti uništeno dok ne nađe mir. Moderna verzija drekavca liči na mešavinu psa, mačke i lisice, a bilo je i verzija ljudskog oblika.

Drekavac se javlja uglavnom noću, u rano proleće. Nije dokazano da se plaši pasa. Najviše je viđan istočnoj Srbiji, u skorije vreme u okolini Zaječara, a viđen je i u okolini Zlatibora. Postoji verovanje da drekavac “dreči” cele noći u okolini kuće onog ko će umreti.

Jedna od najpoznatijih urbanih legendi odnosi se na Josipa Broza Tita. On je po nekim teorijama vanbračni Čercilov sin ili makar operativac neke inostrane obaveštajne agencije.

Pominje se i teorija da je Josip Broz umro u Velikom ratu, a na njegovo mesto CIA, Vatikan i illuminati doveli dvojnika da uništi srpski narod.

Vi sami procenite da li su ovo samo legende ili ne.

(Telegraf.rs)