TAJNA VRATA: Na pragu smo najvećeg arheološkog otkrića u istoriji civilizacije (INFO)

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Tim stručnjaka, s britanskim arheologom Nikolasom Rivsom na čelu, ući će u Tutankamonovu grobnicu 28. septembra i ispitati da li se iza severnog zida nalaze tajna vrata.

Rivs je u avgustu objavio studiju u kojoj tvrdi da je pronašao dokaze o tome da je čuvena egipatska kraljica Nefertiti sahranjena u grobnici svog pastorka Tutankamona. Rezultati službenog ispitivanja biće objavljeni tek na konferenciji u Kairu, nakon dovršetka radova.

Ako je Rivsova teorija tačna, to će rešiti čitav niz nedoumica o Tutankamonovoj grobnici, koje su decenijama mučile stručnjake. Na primer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi u njegovoj grobnici. Sama grobnica smeštena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi.

Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od predvorja cele grobnice, što je isto tako bilo neuobičajeno za to vreme. U kombinaciji sa slikama, Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mesto za Tutankamona kao „grobnica unutar grobnice“.

[adsenseyu1]

Zid iza kog je, prema njegovom mišljenju, grobnica čuvene lepe kraljice Nefertiti, ukrašen je religijskim motivima, možda u obredu koji je Nefertiti trebao poslužiti kao „onostrana“ zaštita.

„Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti“, piše Rivs, a prenosi Jahu njuz.

Nefertiti, čije ime znači „lepotica je stigla“, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Amenhotepa III u 14. veku pre nove ere. Ona je sa suprugom ustanovila kult Atona, boga sunca, i promovisala umetnost koja je bila potpuno drugačija od one po dotadašnjim standardima.

Misterija

Njena titula znači da je verovatno imala i vladarsku funkciju te da je posle Ehnatonove smrti bona bila faraon. Ipak, uprkos njenom izuzetnom statusu, smrt i mesto gde je sahranjena ostali su misterija do danas.

Ako je Rivs u pravu, skrivena grobnica verovatno krije mnogo veće bogatstvo od Tutankamonove.

„Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u istoriji“, rekao je Rivs za magazin „Ekonomist“.

[adsenseyu1]

(Dnevnik)