Tačno u ponoć počinje VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Veliki broj crkava i manastira SPC slavi ovaj praznik kao svoju slavu

biblija
“Gospod koji je na Sinaju zapovedio petom zapovešću pokazao je primerom svojim kako treba poštovati roditeljku svoju

Srpska pravoslavna crkva u petak 28. avgusta obeležava veliki pravoslavni praznik Veliku Gospojinu.

Gospod koji je na Sinaju zapovedio petom zapovešću – Poštuj oca svoga i mater svoju, pokazao je primerom Svojim, kako treba poštovati roditeljku svoju.

[adsenseyu5]

Viseći na krstu u mukama, On se seti Matere Svoje i pokazujući na apostola Jovana reče joj – Ženo, eto ti sina! Potom reče učeniku: Eto ti majke.

Kada je zbrinuo svoju majku, izdahnuo je.  Jovan je imao dom na Sionu u Jerusalimu, u koji se nastanila i Bogorodica i ostala da živi do kraja svojih dana na zemlji.

Presveta Bogorodica Trojeručica. Foto: Wikipedia

Svojim molitvama, blagim savetima, krotošću i trpeljivošću ona je mnogo pomagala apostolima Sina svoga.

Uglavnom sve vreme do smrti provela je ona u Jerusalimu obilazeći često ona mesta, koja su je podsećala na velike događaje i na velika dela Sina svoga.

Naročito je često pohodila Golgotu, Vitlejem i goru Jeleonsku.

Od njenih dužih putovanja pominje se njena poseta svetom Ignjatiju Bogonoscu u Antiohiji, poseta svetom Lazaru četvorodnevnom, episkopu kiparskom, poseta Svetoj Gori koju je ona blagoslovila, i bavljenje u Efesu sa svetim Jovanom za vreme velikog gonjenja hrišćana u Jerusalimu.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

U svojoj starosti ona se često molila Gospodu i Bogu svome na Jeleonskoj gori, na mestu Vaznesenja Njegova, da je što pre uzme iz ovoga sveta. Jednom prilikom javi joj se arhangel Gavril, i objavi joj, da će kroz tri dana biti upokojena.

S velikom radošću ona se vratila u svoj dom poželevši u srcu, da još jedanput u ovom životu vidi sve apostole Hristove.

[adsenseyu1]

Gospod joj ispuni ovu želju, i svi apostoli, nošeni angelima i oblacima, najedanput se sabraše u dom Jovanov na Sionu. Sa velikom radošću vide ona svete apostole, ohrabri ih, posavetova i uteši; potom mirno predade duh svoj Bogu bez ikakve muke i bolesti telesne.

Bogorodica s krilima. Foto: Tanjug / Aleksandar Ćirić

Apostoli uzeše kovčeg s telom njenim, od koga izlažaše aromatni miris, i u pratnji mnoštva hrišćana preneše u vrt Getsimanski u grobnicu svetih Joakima i Ane. Od zlobnih Jevreja zaklanjaše ih oblak po Promislu Božjem.

Neki sveštenik jevrejski, Atonije, dohvati rukama kovčeg u nameri da ga preturi, ali u tom času angel Božji odseče mu obe ruke. Tada on zavapi apostolima za pomoć, i bi isceljen pošto izjavi svoju veru u Gospoda Isusa Hrista.

Apostol Toma beše izostao, opet na Božjem Promislu, da bi se tako opet otkrila jedna nova i preslavna tajna o Presvetoj Bogorodici. Trećeg dana stiže i on, i poželi da celiva telo Presvete Prečiste.

No kada apostoli otvoriše grob, nađoše samo plaštanicu, a tela nisu bila u grobu. Toga večera ona se javi apostolima – mnoštvom angela okružena, i reče im – Radujte se, ja ću biti s vama navek. Ne zna se tačno, koliko godina je imala Bogorodica u vreme smrti, ali preovlađuje mišljenje, da je bila prešla šezdeset godina.

(Telegraf.rs)