TA PLANINA JE BOMBA! Mont Everest će eksplodirati (VIDEO) (FOTO)

planina

Ekspedicije svake godine ostave na najvišoj planini na svetu čak 12 tona fekalija, padine su prekrivene čitavim piramidama izmeta!

KATMANDU – Naslage ljudskog izmeta, koje se decenijama gomilaju na najvišoj planini na svetu, pretvorio je 8.848 metara visoki Mont Everest u “fekalnu bombu koja samo što ne eksplodira”, a pretnja od izbijanja bolesti na “krovu sveta” je vrlo ozbiljna, saopštio je predsednik Nepalskog planinarskog saveza (NMA) Ang Tšering, navodeći da tokom planinarske sezone na planini svake godine ostane čak 12 tona fekalija.

Na Mont Everstu svake planinarske sezone ostane 12 tona izmeta (Foto: Wikipedia)
Na Mont Everstu svake planinarske sezone ostane 12 tona izmeta (Foto: Wikipedia)

Ekipe, osim fekalija, za sobom ostavljaju i svoje članove koji nisu izdržali u osvajanju veličanstvene planine ili su bili žrtve nesreće. Samo prošle godine u lavini je poginulo 16 Šerpasa, na primer.

[adsenseyu1]

Mrtve je gotovo nemoguće odneti sa sobom, a led brzo zarobi tela. Međutim, kad se led otopi, užasni prizori izlaze na svetlost dana – i trule. Pretpostavlja se da je po Mont Everestu rasuto više od 200 ljudskih leševa.

https://www.youtube.com/watch?v=pzcHVlQSbIk

Tek, više od 700 alpinista, turista i vodiča Šerpasa, koji svake godine provedu više od dva meseca na padinama Everesta tokom sezone penjanja, ostavljaju za sobom ogromne količine izmeta i urina,

[adsenseyu1]

a taj problem nikako da se reši jer je tek prošle godine donet propis da svaki planinar mora da donese u podnože osam kilograma smeća, uključujući i produkte svog probavnog i urinarnog trakta.

Dosad su nosači skupljali smeće i odnosili ga (Foto: Reuters)
Dosad su nosači skupljali smeće i odnosili ga (Foto: Reuters)

Dosad su fekalije skupljali nosači i bacali čitave džakove u jame u blizini smrznutog jezera Gorak Šep i istoimenog sela na 4.900 metara nadmorske visine.

Mnogima je dostupan dolazak na Mont Everest (Foto: Wikipedia)
Mnogima je dostupan dolazak na Mont Everest (Foto: Wikipedia)

Uspon na Mont Everest danas je dostupan mnogima, pa su standardne rute prema vrhu i pretrpane i prljave kao javni lozeti. U poslednje 62 godine više od 4.000 ljudi popelo se na ovu planinu i na svakom koraku ostavilo “suvenire” u vidu fekalija, a nije retkost da se često nabasa i na telo nekog planinara kojem planinski bogovi nisu bili skloni.

Standardne rute su pretrpane i strašno zagađene (Foto: Reuters)
Standardne rute su pretrpane i strašno zagađene (Foto: Reuters)

U misiji se prosečno provode dva meseca. Najveća gužva, pa i zagađenost, nalazi se kod logora na prvoj etapi, ali te gadosti je lako transportovati u dolinu. Situacija prema vrhu je smrdljivija jer planinari ne nose pokretne toalete već nuždu obavljaju u rupama u snegu, a izmet i mokraća tamo ostaju trajno.

Uz planinu je nemoguće nositi pokretni toalet, nužda se vrši usput, u rupama u snegu - i tu i ostaje (Foto: AP)
Uz planinu je nemoguće nositi pokretni toalet, nužda se vrši usput, u rupama u snegu – i tu i ostaje (Foto: AP)

“Osim što je jedna čudesno lepa planina nagrđena, to je postala i zdravstvena prednja”, kaže Tšering. Zato je nepalska vlada konačno odlučila da pooštri propise: od ove sezone ekpedicije će morati prvo da uplate 4.000 dolara depozita, koje će dobiti nazad ako donesu nazad svoj otpad.

Mnogi alpinisti više ne prokuvavaju sneg za vodu jer je previše upišan (Foto: AP)
Mnogi alpinisti više ne prokuvavaju sneg za vodu jer je previše upišan (Foto: AP)

Švajcarski alpinista Ueli Stek kaže da je stanje tako ozbiljno da u svom logoru više ne prokuvava sneg za vodu jer se boji da ni tako neće ubiti bakterije.

Nedavno je grupa nepalskih umetnika prikupila 1,5 tona smeća koje su s Everesta doneli penjači, uključujući i delove srušenog helikoptera, pa su od toga napravili 74 umetnička dela.

(Jutarnji.hr)