SZO: Zaštitne maske NE ŠTITE ZDRAVE od KORONE?!

virus

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

“Svetska zdravstvena organizacija” smatra da javnost ne bi trebalo da ih nosi napolju, jer još uvek nema dokaza da one mogu da spreče infekciju virusom.

Prema stavovima “Svetske zdravstvene organizacije” (SZO), zaštitne maske za lice ne sprečavaju zdrave ljude da oboljevaju od COVIDA-19, uprkos nedavnim studijama koje sugerišu suprotno.

Zdravstvo “Ujedinjenih Nacija”, bilo je primorano da preispita nove dokaze iz Hong Konga, i potvrdilo da je masovno korišćenje maski zapravo jednim delom pomoglo da se obuzda pandemija.

“Svetska zdravstvena organizacija” smatra da javnost ne bi trebalo da ih nosi napolju, jer još uvek nema dokaza da one mogu da spreče infekciju virusom.

U ažuriranim upustvima objavljenim u ponedeljak, zdravstvo je potvrdilo da su maske korisne samo za pacijente i zdravstvene radnike koji testiraju osobe sa simptomima korona virusa.

DA LI ĆE POLICIJSKI ČAS POČETI U ČETVRTAK? Doktorka Darija o meri zabrane kretanja pred pravoslavni Uskrs

Naučne istraživačke organizacije su podeljene po pitanju ovih stavova o efikasnosti maski

Neki od njih tvrde da bi maske zapravo mogle da spreče asimptomske pacijente koji su u periodu inkubacije virusa, te ih sprečavaju da prošire virus pre nego se kod njih pojave prvi simptomi.

Drugi pak smatraju da su maske za lice isuviše tanke, prozirne i labave, što kroz njih olakšava prolaz sićušnih virusnih čestica.

“Svetska zdravstvena organizacija” je potvrdila da COVID-19 mogu preneti ljudi koji nemaju simptome ali je i naglasila da se on najčešće prenosi kapljicama koje mogu proći samo kroz velike filtere maske ili preko kontaminiranih površina.

Farmakolog Samardžić otkriva: Srbija IMA LEK za koronu

Ona savetuje da osobe sa simptomima korona virusa treba da nose maske za lice, da se izoluju i zatraže lekarsku pomoć.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com)