SVET SE MENJA: Istraživači su ove nedelje otkrili 5 veoma važnih stvari

podzemlje
Nauka je ove nedelje napredovala – istraživači su otkrili pet veoma važnih stvari, od kojih će vam bar jedna biti od koristi.

1. Jezivo otkriće u blizini još jezivije ruševine

Naučnici su se ove nedelje zgrozili (FOTO: AP)

U Francuskoj postoji stari rimski amfiteatar koji je nekada bio arena za borbe gladijatora.

[adsenseyu4]

Amfiteatar ima i takozvana „vrata smrti“ kroz koja su odnošeni mrtvi. Naučnici su ove nedelje otkrili ostatke skeleta u blizini arene – tačnije pet skeleta sa lancima oko zglobova.

2. Otkriveno je kako manje da brinete

Lezite ranije i manje ćete brinuti (FOTO: Profimedia.rs)

Istraživanja su pokazala da više sna znači manje briga. Ali, prošle nedelje naučnici su shvatili da na količinu stresa utiče i to u koliko sati tačno odete u krevet. Prema njima – što ranije, to bolje.

3. Važna saznanja dolaze iz starih spisa

Otkrivena nova namena za drevne spise (FOTO: Borthwick Institute for Archives)

Izgleda da su naučnici odustali od dešifrovanja drevnih jezika i odlučili da je pametnije da se posvete DNK analizi životinjske kože koju su naši preci koristili za pisanje.

[adsenseyu4]

Upoređivanjem tog DNK sa DNK današnjih životinja ove nedelje otkrivene su pojedinosti o poljoprivrednim tehnikama iz 18. veka.

4. Siguran način da promenite raspoloženje

Poskočite i odmah ćete se osetiti bolje (FOTO: Profimedia.rs)

Ovonedeljna istraživanja pokazuju da sami sebi možete da popravite raspoloženje ako poskakujete dok hodate. To je dokazano tako što je više subjekata stavljeno na traku za trčanje – posle poskakivanja su se zaista osetili bolje.

5. Ove nedelje saznali smo za novu vrstu dinosaurusa

Ovaj dinosaurus stvoren je da bude kućni ljubimac (FOTO: Raymond M. Alf Museum of Paleontology)

Nekada je postojao dinosaurus veličine zeca sa rogovima. Sa mnogo rogova. Ovaj mališa otkriven je na teritoriji Severne Amerike, i naučnicima je dao važan podatak o tome kako su dinosaurusi migrirali iz Azije u Ameriku.

(Blic)