SVET MU SE KLANJA: Srbin iz Čačka (29) u Holandiji pravi internet brži od svetlosti (FOTO)

labaratorija

Foto montaza: Dnevne.rs /Izvor: privatna arhiva

Stefan Bogdanović (29) iz Čačka je bez sumnje jedan od najperspektivnijih mladih naučnika iz Srbije, čije bi ime uskoro moglo da se nađe u školskim udžbenicima širom sveta.

Grupa mladih naučnika sa holandskog univerziteta “Delft” je pre samo nekoliko nedelja uspešno opovrgnula teoriju Alberta Ajnštajna da ne postoji ništa što bi moglo da se kreće brže od svetlosti, a ovo dostignuće ispratili su mnogi relevantni naučni časopisi.

U Srbiji je, međutim, ostalo nepoznato da sa istim naučnicima radi i Čačanin, koji je na dobrom putu da dodatno razvije ovo otkriće.

[adsenseyu4]

Takođe, moram da naglasim da je za očitavanje ove informacije i dalje potreban klasičan signal tako da cela operacija trenutno i ne može biti brža od svetlosti”, priča on.”, priča on..

Ipak, skromnost našeg naučnika je nešto što posebno impresionira, s obzirom na to da još uvek ni sam nije svestan šta bi ovo značilo za čovečanstvo.

Stefan Bogdanović i njegova labaratorija

Stefan Bogdanović , Foto: Privatna arihva

“Sada kada ste mi to spomenuli, čovek se zamisli. Ipak, ja nemam takav osećaj, nisam preterano svestan značaja koji će ovaj projekat imati na svet, meni je sve ovo i dalje zanimljivo zbog pronalaska nečeg novog. Fizikom sam želeo da se bavim upravo iz ovog razloga, da razumem nešto što zvuči toliko neverovatno i da naučim posledice toga”, kaže Bogdanović.

Da stvar bude još neverovatnija po Stefana, on uopšte nije želeo da se bavi kvantnom fizikom do jednog slučajnog susreta.”Studirao sam fizički fakultet i eksperimentalno sam se prebacio tokom mastera na Institutu za fiziku, tamo je jedan od mojih prijatelja bio na kursu teorije kvantnih informacija na “Delftu” u Holandiji gde me je preporučio za posao. Ja sam kvantnom fizikom želeo da se bavim još od kraja osnovne kada sam čuo za ovaj efekat ali samo u teoriji.

[adsenseyu1]

Ono što je neverovatno je da sam upao u labaratoriju koji mi je omogućava da radim upravo to, što je ispunjenje sna za mene. Ono što nisam znao je taj sistem na kojem ćemo da testiramo teoremu, pa se sjajno sklopilo da radim eksperiment na onom zbog čega sam uopšte hteo da postanem fizičar još kada sam imao 15 godina.”, govori mladi naučnik.

Stefan Bogdanović i njegova labaratorija

Stefan Bogdanović i njegova labaratorija, Foto: Privatna arihva

Zbog rada na ovako bitnim eksperimentima, Stefan nema previše vremena da se vraća kući, pa tako izdvoji tek tri do četiri termina kada otputuje nazad u Čačak ili Beograd.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor: 24sata.rs)

[adsenseyu2]