SUTRA POČINJE GOSPOJINSKI POST: Ujutru obavezno uradite OVU STVAR i spasite se od zla! (INFO)

molitva

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Gospojinski post uvek počinje 14. avgusta, na dan Svetih mučenika Makaveja, a prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina, koji se proslavlja 28. avgusta i poznat je kao praznik majki i dece, kada žene obavezno treba da se pričeste.

[adsenseyu5]

Ono što čak ni mnogi vernici ne znaju jeste da je Gospojinski post strožiji od Božićnog i Apostolskog, pa pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki Vaskršnji post.

RASTUŽILA SRBIJU: Sloboda Mićalović objavila FOTOGRAFIJU sa porukom koja dira u srca (FOTO)

Prema narodnom verovanju, svi običaji na današnji dan vezuju se za vodu i bosiljak za koji se veruje da je božja biljka.

Zato običaji nalažu da se na taj dan u jelo stavi malo ove biljke i posluži ukućanima, kako bi vas Presveta Bogorodica zaštitila od zla.

[adsenseyu1]

Gospojinski post se prvi put spominje u spisima Teodora Studita 826 godine, a konačno je utvrđen na Carigradskom saboru 1166, u vreme Patrijarha Luke Hrisoverga i cara Manojla I Komnina.

Treba imati u vidu i da post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

https://www.dnevne.rs/drustvo/pascete-u-nesvest-posle-praznih-koverti-sad-i-ovo-novi-skandal-na-srpskoj-svadbi-info

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje.

Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju.

OCU SRCE PREPUKLO OD MUKE, MAJKA IM JE JEDINI SPAS: Rista i Vlatko su 25 godina vezani za krevet, VAPAJ njihove mame BOLI MNOGO (FOTO) (VIDEO)

Oslobađanje duha i tela od pogrešnih misli i dela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir)

[adsenseyu4]

2 Comments on "SUTRA POČINJE GOSPOJINSKI POST: Ujutru obavezno uradite OVU STVAR i spasite se od zla! (INFO)"

  1. POST- TEATRALIZAM KOD VEĆINE “BIVŠIH ” ATEISTA ! SADA JE “IN” IĆI U BOGOMOLJU?

  2. ZAR VERUJE U BOGA NETKO TKO PET GODINA NIJE ŽELEO (SMIO???) POSETITI SVOJU BAKU, KOJA JE UMRLA OD C.V.I. ??? JA I DANAS ČUVAM TE FOTOGRAFIJE LJUBAVI ! TAJ PROKLETI SOTONA ,KADA POČNE DA VLADA TVOJIM UMOM ……….ETC! DOVOLJNO!

Comments are closed.