SUDIJA FLAVIJA LATANCI: „Rado ću pojasniti zašto je Šešelj oslobođen svih optužbi!“ (INFO)

radikali

Foto: Wikipedia/ICTY photos /Fejsbuk SRS

Italijanski sudija Flavija Latanci, jedini je član raspravnog veća Haškog suda koja se nije saglasila s oslobađajućom presudom lideru SRS-a Vojislavu Šešelju. Evo zbog čega.

Ona je u svom izdvojenom mišljenju optužila svoje kolege za zanemarivanje temelja međunarodnog prava i uspostavljene sudske prakse Haškog suda.

Jedina bila protiv Šešelja

U obrazloženju je navela da se ne slaže sa najvećim brojem zaključaka većina članova Veća, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Većina nije uzela u obzir atmosferu zastrašivanja kojoj je Vojislav Šešelj izložio svedoke svojim ponašanjem u sudnici, dok su van sudnice isto to činili njegovi saradnici, zbog čega su protiv njega vođeni i postupci za nepoštovanje suda, istakla je Latanci.

[adsenseyu1]

Ona je upozorila da je taj fakgtor morao biti uzet u obzir i da je nekoliko svedoka koji delimično ili u potpunosti povukli svoje prethodne izjave tokom svedočenja pred raspravnim većem.

Veće krivo za sumnje

Latanci smatra da većina zaključaka većine članova Veća nije dovoljno obrazložena, ili uopšte nije obrazložena i time nije ispunjena obaveza svakog sudskog veća da donese presudu koja je obrazložena.

Većina članova Veća, kako je navela, bez ikakvog objašnjenja, upućuje na pismene izjave svjedoka i na njihovo svedočenje, iako su ti različiti dokazi često međusobno protivurečni.

Latanci je upozorila da većina članova Veća u svom obrazloženju ne uzima u obzir sveukupne dokaze tužilaštva, već se svesno koncentriše na malobrojne dokaze odbrane u spisu predmeta.

To većinu članova Veća navodi na zaključak da je prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva iz određenih sela, organizovano u vidu transporta autobusima, predstavljalo operaciju „humanitarne pomoći“, što u svetlu dokaza koji su uvršćeni u spis nije razuman zaključak, istakla je Latanci.

Favorizuju Šešelja

Većina članova Veća vrlo retko pominje merodavno pravo, drži se prosuđivanja koje je često u suprotnosti s tim pravom i pritom dodaje svom prosuđivanju kriterije koje sudska praksa Međunarodnog suda ne predviđa, upozorila je Latanci.

[adsenseyu1]

Ona je istakla da se većina članova Veća oslanja na razloge koji nisu relevantni da bi isključila odgovornost Vojislava Šešelja.

Ispravljaju nepravdu prema SFRJ

Tako većina, kako je navela, koristi jedan element koji je relevantan za rekonstrukciju opšteg istorijskog konteksta, kao što je ratna situacija u bivšoj Jugoslaviji, čiji je jedini uzrok, po mišljenju većine članova Veća, bilo nezakonito odcepljenje.

Taj je element je relevantan za njihove konstatacije u vezi sa zločinima počinjenim na terenu ili krivičnom odgovornošću, smatra Latanci.

(MONDO/Agencije)