SRBIJA MORA DOZVOLITI UVOZ GMO HRANE ILI NEMA NIŠTA OD EU! Ovo je nova UCENA Srbima iz Brisela (INFO)

hrana
– Srbija ima zakon koji reguliše pitanje GMO. Izrada novog zakona trenutno nije na dnevnom redu ministarstva – kažu u ministarstvu poljoprivrede Srbije

Srbija je protekle godine napravila krupne korake u približavanju Evropskoj uniji, još samo nekoliko njih je deli od toliko željenog prijema. Međutim, pod uslovima koje moramo da ispunimo je usvajanje novog zakona o GMO.

Kako prenosi “Alo!” to znači da Srbija može da zabrani uzgoj, ali ne i promet genetski modifikovanih proizvoda. Pošto su zemlje EU članice Svetske trgovinske organizacije, one ne mogu da uvedu zabranu prometa GMO proizvoda. Tako bi i Srbija eventualnim ulaskom u EU bila u obavezi da proguta ovaj vruć krompir.Foto-ilustracija: PopularResistance.org

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić smatra da Srbija ne sme da prihvati takav jedan zakon.

[adsenseyu1]

– Zakon bi trebalo pooštriti, zabraniti i najmanje prisustvo GMO, jer ako seme ima i jedan promil GMO, to znači da postoji neka semenka koja je genetički modifikovana – ističe Ševarlić.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Kako kaže, posebno zabrinjavajuće je što GM kompanije ne dozvoljavaju obeležavanje na deklaracijama takve robe, pa potrošači nisu upoznati sa onim šta jedu.

[adsenseyu1]

– Eksperimenti sa GMO rađeni su na pacovima, a ne na ljudima. Rezultati dosad dobijeni su veoma zabrinjavajući… Ne moramo da prihvatimo promet GMO sve do momenta pristupa STO… E sad, na Vladi i parlamentu je da donesu odluku. Mislim da možemo da imamo samo štetu po poljoprivredu, a ne možemo imati ništa dobro po industriju – smatra profesor.

Foto-ilustracija: David Blackwell. / Foter / Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0)

– Srbija ima zakon koji reguliše pitanje GMO. Izrada novog zakona trenutno nije na dnevnom redu ministarstva. Kada bude, i ako bude na dnevnom redu, u njegovu izradu će zasigurno biti uključena stručna i građanska javnost, pri čemu će zdravstvena bezbednost stanovništva biti apsolutno prioritet – stoji u dopisu Ministarstva poljoprivrede.

(Alo!)