SPISAK ZANIMANJA PO DRŽAVAMA: Pročitajte ovo ukoliko tražite posao u EU

uniforme
Vest da Švedska planira da sledeće godine otvori svoja vrata imigrantima koji traže posao izazvala je veliku pažnju srpske javnosti. Ipak, ako ste od onih koji planiraju da se ’trbuhom za kruhom otisnete preko brane’ možete da razmislite o još nekim lokacijama.

U nedostatku posla na domaćem tržištu, mnogi pokušavaju da se zaposle u inostranstvu.

Statistike pokazuju da se traženje posla u inostranstvu najčešće obavlja preko raznih agencija i posrednika. Nažalost, takvo zapošljavanje neretko završi radom na crno, a bilo je slučajeva i ozbiljnijih zloupotreba.

Za razliku od takvog, postoji i legalno zapošljavanje u inostranstvu.

Nije tajna da će veći stručnjaci lakše naći posao, pa i preskočiti barijere koje još postoje na tržištima rada nekih država. Ipak, i neka srednjoškolska zanimanja, a pre svega zanatlije imaju dobru prođu jer ih u visokorazvijenim društvima EU jednostavno nema dovoljno.

[adsenseyu1]

Slična je situacija i ja stručnjacima iz prirodnih nauka koji skoro uvek imaju prednost nad društvenjacima.

Uslov za dobijanje dozvole za useljenje do nedavno je bio godišnja bruto zarada radnika od 66.000 evra. Sada je snižena na 44.000 evra, a za posebno deficitarne kadrove, kao što su mašinski inženjeri i tehničari, prag godišnje zarade i na 35.000 evra.

 

Kako bi olakšali radnicima koji planiraju da odu, pojedine zemlje imaju pregledne stranice odseka za migraciju gde su pobrojana deficitarna zanimanja kao i dokumentacija koja je potrebna za prijavu.

U pomoć radnicima koji traže posao „preko grane” uključile su se i institucije Evropske unije.

Tako na sajtu EURES-a (The European Job Mobility Portal) svi koji traže posao u EU mogu da vide koja zanimanja se traže u kojoj državi, kolika je plata, i kakvi su uslovi rada… Sve to bi već trebalo da Vam pruži dovoljan uvid u mogućnosti zaposlenja.

[adsenseyu1]

Ako planirate da posao pronađete u zemljama Evropske unije, listu zanimanja po zemljama možete pogledati na sajtu EURES-a.

U gornjem desnom uglu imate opciju menjanja jezika. Na raspolaganju je 25 jezika, nema srpskog, ali ima hrvatskog. Najbolje bi ipak bilo da pretražujete na engleskom jer pojedini sadržaji nisu dostupni na drugim jezicima.

Ovo su najpopularnije evropske destinacije za traženje posla:

 

Niste pronašli zanimanje i/ili državu koja vas zanima?

Ostale pogledajte ovde.

(Dnevno.rs)

2 Comments on "SPISAK ZANIMANJA PO DRŽAVAMA: Pročitajte ovo ukoliko tražite posao u EU"

  1. Jedino Srbija ima kadrova viska.Ma najbogatija zemlja u Evropi.Zemlja u kojoj Znanje nije Roba,posto nema nikakvu Trzisnu vrednost.Ni Postenje nije Vrlina,posto je vode Neposteni.Putuj Igumane,za Manastir ne brini.Jos malo pa nece iumati ko ni da ugasi Svetlo.

  2. Da bi otisao u inostranstvo treba ti puno para . Obicno bi isli oni koji nisu zaposleni pa ne mogu da obezbede taj novac…. i sta onda? Medicinska sestra, koja je cesto primer za lako zaposljavanje treba vise hiljada evra da bi nostrifikovala diplomu.Jadan nas narod,gde ce dinar da zaradi?:)

Comments are closed.