“SLOBODAN MILOŠEVIĆ je sam sebe otrovao”! Florans Artman tvrdi da je bivši predsednik Srbije faktički izvršio SAMOUBISTVO! (INFO)

Foto: Reuters

Foto: Reuters

– Milošević je znao šta uzima, jer je od tog leka urin plave boje i jasno je da je to morao da vidi – rekla je Florans Artman, bivša portparolka tužilaštva u Hagu

Florans Artman, bivša portparolka tužilaštva u Hagu, istakla je za hrvatski nedeljnik Express da jebivši predsednik SRJ Slobodan Milošević namerno uzimao neodogovarajući lek kako bi mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a cilj mu je bio da ga puste da se brani sa slobode i da pobegne uRusiju.

Kako ona kaže, on se sam trovao jer je duže vreme uzimao lek “rifampicin”, koji mu je neko dostavio u ćeliju, rekla je ona u intervjuu za zagrebački “Ekspres” i na ovaj način ponovo podsetila na intrige o Miloševićevoj smrti koja je pre jednu deceniju digla čitav region na noge.

Uzimajući taj lek, kako ona kaže, koji se koristi u lečenju lepre, Slobodan je poništio delovanje leka za visoki krvni pritisak, od kojeg je patio.

[adsenseyu1]

Od toga je lako mogao da umre, ali mu to nije bio cilj, već samo da pogorša stanje. Milošević je znao šta uzima, jer je od tog leka urin plave boje i jasno je da je to morao da vidi – podsetila je ona.

Prema njoj, Miloševićeva strategija je bila da izbegne osuđujuću presudu da ne bi, kao neko ko je bio na čelu jedne zemlje, ostao u istoriji upamćen kao neko ko je skrivio genocid.

Međunarodni sud pravde u Hagu. Foto: Tanjug/AP

Međunarodni sud pravde u Hagu. Foto: Tanjug/AP

Artmanova je u ovom intervjuu, koje su prenele i Večernje novosti, navela da je upravnik zatvora u Sheveningenu upozorio Veće suda da ima problem jer ne može da pretresa ćeliju u kojoj je Milošević, jer je preuređena u kancelariju.

Zdenko Tomanović, pravni saradnik Slobodana Miloševića, kaže za Večernje Novosti da su odmah po njegovoj smrti iz iste zgrade u Hagu plasirali inofrmaciju da se obesio.

Kada sam zatražio objašnjenje kako se tako obešen vratio u krevet, gde je pronađen mrtav, prešli su na tezu da se ubio trovanjem, a sad da se trovao da bi pobegao u Rusiju. Što se vrana više pere, to je crnja.

[adsenseyu1]

On smatra da su ove “jeftine izmišljotine neoriginalne, i da nisu efikasne”.

Da postoji “rifampicin” Milošević je prvi put saznao kad smo prvih dana marta 2006. utvrdili da su od njega krili informaciju da mu je tokom analiza krvi ustanovljeno prisustvo tog leka. Tada smo saznali i da je zatvorski lekar obaveštavao nadležne da Milošević u prisustvu čuvara pije preporučene lekove, ali da analize krvi, koje su vršene odmah nakon uzimanja leka, pokazuju njegovu nižu koncentraciju od neophodne.

Kako je Tomanović naveo, Slobodan Milošević je tada pismeno tražio od Rusije da spreči njegovo ubistvo. U pismo koje je pisao rukom, a koje je njegov advokat odneo u rusku ambasadu, između ostalog piše:

Mislim da se radi o pokušaju ubistva.

Foto: Tanjug

Inače, Artmanova navodi da je u sličnoj situaciji i Ratko Mladić.

Završava se suđenje i sada i on nastoji da se izvuče pre izricanja presude. Ko kaže da će Mladić da preživi? Ko kaže da nakon onoga sa Miloševićem neće uspeti u tome da ga puste na lečenje u Rusiju?

Njegov branilac Miodrag Stojanović je rekao da je ovo poređenje podmuklo i zlobno.

Naš zahtev da mu se odobri da ide na lečenje u Moskvu stoji, Tribunal još ništa nije odgovorio, jer nije stigla ni garancije Rusije.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)