SKINUTA OZNAKA TAJNOSTI: Evo šta tajni dokumenti SAD kažu o Srebrenici

agent

Američki dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, otkrivaju prećutni dogovor Amerike, Velike Britanije i Francuske da se srebrenička enklava, radi mira, prepusti snagama Ratka Mladića

Iako je ESP konstatovao da Srbija nije sprečila genocid u Srebrenici, pojavili su se dokumenti koji ukazuju da nije jedina odgovorna za nečinjenje.

Naime, američki dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, otkrivaju prećutni dogovor Amerike, Velike Britanije i Francuske da se srebrenička enklava, radi mira, prepusti snagama Ratka Mladića, piše B92.

Skidanje oznake tajnosti sa oko dve hiljade stranica dokumenata administaracije američkog predsednika Bila Klintona, otkrile su pozadinu događaja iz jula 1995. godine i masakra koji je Vojska Republike Srpske izvršila nad muškim stanovništvom Srebrenice.

Mesec dana ranije vojska Ratka Mladića uzima oko 400 plavih šlemova za taoce kako bi sprečili bombardovanje NATO snaga po njihovim položajima.

“Ubrzo su SAD, zajedno sa Britanijom i Francuskom, odlučili da supenduju upotrebu vazdušnih napada. Scena za pad srebrenice je posatavljena“, naveo je visoki komesar za ljudska prava UN Zeid Rd Al-Husein.

Francuska novinarka Florans Artman u svojoj knjizi “Slučaj Srebrenica – političko krvoproliće” otkriva da je pad Srberenice u ruke Vojske Republike Srpske dogovoren sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

[adsenseyu1]

“U junu 1995. u cilju da se deblokira diplomatski proces, tajno, Francuska, Velika Britanija i SAD prave taj dil, da tako kažem, sa Miloševićem. Nažalost bez posebene pažnje i zahteva zapada da, ako se pušta Mladićeva vojska da uzme Srebrenicu da spasi svaki život. Nažalost taj dogovor nije išao do te dimenzije“, navela je Artman.

Holandski bataljon plavih šlemova koji je direktno bio odgovoran za bezbednost Srebrenice nije bio obavešten o dogovoru velikih sila.

“29. maja 1995. Amerikanci su odlučili da tiho suspenduju vazdušne napade na bosanske Srbe na neodređeno vreme, kako su to objasnili. Ovu odluku doneli su zajedno sa Britancima i Francuzima. holandska Vlada o tome nije obaveštena kao ni bošnjačka Vlada“, izjavio je Bart Nijpels, koautor filma “Zašto je Srebrenica morala pasti“.

I dok je Ratko Mladić napredovao ka zaštićenoj UN enklavi Holanđani su uputili dva zahteva za vazdušnu podršku NATO, ali su oba odbijena od zapovednika UNPROFOR-a, francuskog generala Bernara Žanvijea.

“Tek kada su snage bosanskih Srba navalile na UN barikade u Srebrenici, Žanvije je zatražio podršku, generalni sekretar Akaši je odobrio ali samo pod jednim uslovom – vazdušna dejstva mogu biti korišćena samo protiv oružanih sistema koje pucaju na blokadu UN. Prekasno i premalo“, ocenio je Al-Husein.

Nakon emitovanja filma “Zašto je Srebrenica morala pasti” na javnom servisu Holandije, otkriveno ponašanje saveznika uznemirilo je vlasti u Hagu koje već 20 godina nose sramno breme odgovornosti za zločin u Srebrenci.

“Trenutno proučavamo nove podatke. Takođe smo od partnera zatražili dodatne informacije o ovoj temi. Nakon toga ćemo informisati holandski parlament o našim saznanjima. Do tada nećemo komentarisati ovu temu u medijima“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Holandije.

Iako poslednjih dana, svetski zvaničnici govore o zajedničkoj odgovornosti za Srebrenicu, jedini koji su preuzeli političku odgovornost bili su Holanđani čija je Vlada nakon izveštaja o Srebrenici 2002. podnela ostavku iz moralnnih razloga.

[adsenseyu1]

(Novosti)

2 Comments on "SKINUTA OZNAKA TAJNOSTI: Evo šta tajni dokumenti SAD kažu o Srebrenici"

  1. Gordana Colic | 13. јула 2015. at 21:46 |

    ma sta mi naprica jos jedna montirana laz SAD

  2. Gordana Colic | 13. јула 2015. at 21:49 |

    izmisljate da vam neko poveruje SAD su krive za zlocin Engleska i UN

Comments are closed.