SINDIKAT ZAPOSLENIH U POLICIJI PREDLAŽE: Ako provalnik uđe u privatni posed – METAK U ČELO?

obijanje

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Ako lopov napadne vlasnika i ukućane, oni bi u samoodbrani smeli da ga liše života bez krivičnog odgovaranja?!

Kada provalnik kroči u dom Amerikanca, vlasnik poseda ima pravo da ga ubije, a da za to ne odgovara krivično.

Sindikat zaposlenih u policiji predložio je Republici Srbije da se po hitnom postupku usvoji zakon o zaštiti privatne svojine, jer smatraju da će se stopa provalnih krađa smanjiti.Sindikat je dao saopštenje za javnost i pokrenuta je javna peticija koju mogu svi građani Srbije videti i potpisati.

[adsenseyu5]

– Kako smo svedoci da se prethodnih godina prilikom provalnih krađa događalo da stradaju građani i članovi njihovih porodica, a da se u mnogim slučajevima događalo da građani, štiteći svoje članove porodice i imovinu, nanesu telesne povrede ili liše provalnika života u samoodbrani.

SPLIĆANIN OSTAVIO PORUKU NA AUTOMOBILU KRAGUJEVAČKIH TABLICA: Svi su IZNENAĐENI tekstom koji je napisan (FOTO)

Potom dobiju zatvorske kazne zbog zakonske regulative, Sindikat zaposlenih policije je predložio usvajanje zakona o zaštiti privatne svojine i pokrenuo peticiju.

Ako provalnik uđe u privatni posed, stan, kuću i tom prilikom napadne vlasnika i ukućane, isti, u samoodbrani i zaštiti života, ličnog integriteta i privatnog poseda, u slučaju nanošenja telesnih povreda ili lišavanja života provalnika nisu zakonski odgovorni – piše u saopštenju.

Nepravda

– U Kraljevu je pre nekoliko godina muškarac provalio u kuću tročlane porodice. Vlasnik kuće je pružio otpor i u samoodbrani ubio lopova, zbog čega je završio u zatvoru, jer je branio ženu i maloletno dete. Nažalost, kako je u državi sve veća besparica, ovakvih slučajeva je više. Koliko puta treba da se to dogodi da bi došlo do neke promene – kaže za “Alo!” Dejan Đukić.

Sindikat smatra da će usvajanje ovog zakona smanjiti stopu provalnih krađa u Srbiji, kao i tragične posledice po građane i njihove porodice, jer će provalnici dobro razmisliti da li će izvršiti krađu ako znaju da pritom mogu biti povređeni ili ubijeni.

[adsenseyu1]

Prednost bi bila i to što bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova imali više vremena da se posvete sprečavanju drugih krivičnih dela.

– Mi smo se obratili Vladi Republike Srbije i poslaničkim grupama i predlog je stigao do Skupštine, a samo mi se Nenad Čanak javio. Međutim, sve je na tome ostalo. Ovaj zakon bi povećao bezbednost građana, jer aktuelni zakon je blag prema provalnicima.

POSLEDNJI DETALJ TRAGEDIJE: Srpski dečak koji se utopio u Hrvatskoj je SIN SLAVNOG ODBOJKAŠA! (FOTO)

Zamislite, lopov vam upadne u dom, što je stres sam po sebi. Zatim, ako budu uhvaćen, uglavnom dobije upozorenje ili minimalnu kaznu, a to nije rešenje. Takođe, dosta lopova razmišlja ovako: „I ako me uhvate, ja ću biti upozoren, a ako me povredi vlasnik stana, tužiću ga, možda i zaradim, a on će otići u zatvor”.

BIZARNO UBISTVO U KRUŠEVCU: Deda usmrtio unukinog dečka jer „nisu smeli da se vole“

Smatram da treba zastrašiti lopove, da se zapitaju da li će izvući živu glavu ako ugroze nečiju sigurnost – kaže za „Alo!” Dejan Đukić, predsednik Sindikata zaposlenih policije.

Do sada je peticiju potpisalo 4.603 ljudi.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs /Izvor: Ivana Mišić, Alo)

[adsenseyu2]

 

3 Comments on "SINDIKAT ZAPOSLENIH U POLICIJI PREDLAŽE: Ako provalnik uđe u privatni posed – METAK U ČELO?"

  1. a gde može da se potpiše peticija?

  2. Ljudi, ne zamajavajte se oko gluposti. Opet će sud naći način da optuži onoga ko je štitio svoj posed. Evo mene su skoro napala dva lika i da nisam imao suzavac isprebijali bi me. Pozvao sam policiju i kad su došli, oduzeli su mi suzavac i rekli da to nemam pravo da nosim bez obzira što je ta njihova tvrdnja suprotna od zakona o oružju i municiji. Policija ne zna zakone pa pravi pometnju oko gradjana.

  3. Miodrag Obradovic | 1. August 2017. at 16:51 |

    bravo za inicijativu gde se potpisuje

Comments are closed.