Sergej Lavrov: Nemojte se više baviti Krimom, bavite se pitanjem kako ste bombardovali suverenu Jugoslaviju

ministar

Ruski partneri na Zapadu trebalo bi da posvete ne manju pažnju bombardovanju bivše Jugoslavije, pitanju Kosova i raspadu Libije, a ne samo Krimu, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Što se tiče međunarodnog prava i pažnje koju ono ima u poslednje vreme, pre svega u vezi sa Krimom, želeli bismo da se naši zapadni partneri ne manje revnosno odnose i prema drugim slučajevima koji su se desili nedavno u modernoj istoriji“, rekao je Lavrov a prenosi TAS S.

„To bombardovanje zemalja članica OEBS-a jedne zemlje članice, imam u vidu Jugoslaviju, situacija sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova – bez ikakvih referenduma. Niko tu nije dizao glas niti pitao zašto se to desilo bez referenduma“, kazao je ruski minister inostranih poslova.

Lavrov je rekao da se Moskva „dosledno zalaže za uvažavanje međunarodnog prava u punom kapacitetu njegovih ciljeva i principa“.

Šef ruske diplomatije je rekao da su lideri nacionalista u Ukrajini pre godinu dana otvoreno pozivali na progon ili uništenje Rusa na Krimu, ali da Zapoad na to nije reagovao.

[adsenseyu1]

„Žurba da se ukine status manjinskim jezicima u Ukrajini praćena je antiruskim izjavama. Jaroš (Dmitrij, lider Desnog sektora) rekao je krajem februara prošle godine da Rusi nikada neće prihvatiti ukrajinsku kulturu, nikada neće slaviti (ukrajinskog nacionalistu Stepana) Banderu, da se Rusi ne mogu promeniti, i zato na Krimu Rusa ne treba da bude, te ih treba ili proterati ili uništiti“, kazao je Lavrov i dodao da niko od ruskih partnera „na takve izjava nije reagovao“.

Prema njegovim rečima, i napad na Irak izveden je sa „otvoreno izmišljenim izgovorima“ a u slučaju Libije „grubo je zloupotrebljen mandat UN“.

„Uništena je država i sada svi pokušavaju da je obnove, a pitaju se samo jedno: kako da se spreči raspad i drugih zemalja tog regiona“, rekao je Lavrov.

Ističući da sve te činjenice treba da istraže istoričari, šef ruske diplomatije rekao je da se u praktičnoj politici ne mogu dostići rezultati ukoliko se ne bude pamtilo zašto se šta dogodilo na međunarodnoj sceni „grubim podrivanjem međunarodnog prava“.
„To treba pamtiti, kazao je Lavrov.

Rusija neće tražiti od EU ukidanje sankcija

Rusija ne namerava da traži od Evropske unije ukidanje sankcija, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora sa španskim kolegom Hoseom Manuelom Garsijom-Margalom.

[adsenseyu1]

„Mi nismo razgovarali o sankcijama, one nisu naš izbor. Mi nećemo da ubeđujemo ili tražimo našim evropskim prijateljima bilo šta. Život će sve dovesti u red“, rekao je Lavrov, a preneo TAS S.

Sankcije Rusiji „nanose veliku štetu španskoj ekonomiji“, koja ima velike gubitke, posebno u sektoru poljoprivrede, rekao je španski ministar.

Garsija-Margal je rekao da ne vidi osnovu za razgovore o proširenju sankcija Rusiji sada kada se sporazumi iz Minska poštuju, a teško naoružanje povlači sa jugoistoka Ukrajine.
„Ostanak ili uklanjanje sankcija zavisi od toga da li strane poštuju sporazume. Sankcije ne koriste nikome“, dodao je on.

Lavrov je rekao da pitanje ublažavanja embarga na hranu Španiji, što Rusija razmatra kada je reč o Grčkoj, nije bilo tema razgovora.

(Tanjug)