Saveti doktora Dejana Čubrila: Deci dajte da jedu masnoće, sir, ajvar! BILO ŠTA, SAMO NE…

hrana

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

U poslednje vreme dijete su postale veoma popularne, ali one i dalje nisu zdrave i ne savetuje se njihova primena, rekao je prof. dr Dejan Čubrilo, fiziolog.

“Apsolutno ne verujem u dijete. Nije mi normalno da neko za deset dana izgubi veliki procenat masnoće. Jetra je jako važan organ, ona greje krv. Ona je ključna za naš organizam, a dijete utiču na loše funkcionisanje jetre, a samim tim i na loše funkcionisanje organizma. Sve je u ishranii”, rekao je  Čubrilo.

On smatra da svi u Srbiji jedu više nego što treba.

“Mi živimo od naših masnoća, ukoliko imamo uslov da ih topimo. Sve što pojedete, treba da potrošite, odnosno da masnoće pretvorite u mišiće i zdravu energiju”, rekao je fiziolog.

OGLASIO SE MUP: Otkriven razlog pogibije RADNIKA NA GRADILIŠTU BEOGRADA NA VODI (INFO)

Stručnjak dodaje da nema veze koliko često vršite nuždu sa tim koliko vam je brz metabolizam, jer česti odlasci u toalet znače samo da vam ne funkcioniše organizam kako treba, pa sve što pojedete samo prođe kroz organizam.

“Naša deca jedu previše, jedu često i to hranu koja podiže brzo nivo insulina. To je začarani krug koji na kraju rezultira nakupljanjem vode. Dajte deci da jedu masnoće: slaninu, sir, punomasni sir, kajmak, ajvar, namažite na hleb, ne mora biti integralni, bilo koji, običan hleb, bolje je bilo šta nego da im date slatkiš”, rekao je Čubrilo, konstatujući da u dečjem uzrastu mast hrani organizam.

“Ukoliko dete ima normalno odrastanje, ishranu, stvara se zdrav organizam i svi organi funkcionišu kako treba. ”

“Zato mogu da pojedu i nešto nezdravo ponekad, ne treba ništa braniti deci da jedu”, rekao je stručnjak, gostujući u emisiji Pravac, i dodao da je svaka dijeta kojom sprečavate veliki unos hrane korisna dijeta.

PAO SA 22. SPRATA! Ovo je Stefan (26) koji je poginuo na gradilištu Beograda na vodi

Treba gubiti vodu i gasove na dijeti, a ne masti, kaže fiziolog.

“Ko ne vari hranu, ima gasove, što stvara i nervozu i psihičke probleme, blokira ceo organizam, dakle neka dijeta možda deluje da gubitak kilograma, ali to izaziva mnogo veće probleme u organizmu. Svako onaj ko je gladan ima poremećaj u organizmu”, zaključuje Čubrilo.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)

Be the first to comment on "Saveti doktora Dejana Čubrila: Deci dajte da jedu masnoće, sir, ajvar! BILO ŠTA, SAMO NE…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*