RUSIJA ODLUČNO: NATO, dalje ruke od Srbije! (INFO)

Predsednik-Spoljnopolitičkog-odbora

Foto: YouTube

Rusija je kategorično protiv proširenja NATO, a to se odnosi i na Srbiju i bilo koju drugu zemlju koja treba da pristupi Alijansi, izjavio je predsednik Spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

– Mi smo kategorično protiv proširenja NATO-a, to se odnosi i na Srbiju i na bilo koju drugu zemlju koja treba da pristupi Alijansi. Proširenje NATO-a je stvar koja ojačava razdvajanje Evrope. U tom slučaju se nastavlja prenošenje zida dalje na istok, a ne uništavanje tog istog zida. To je loše za opšte interese, kao što je borba protiv terorizma. Srbija zapravo ne treba da bira između NATO-a i nečeg drugog, ona bi u tom slučaju birala između NATO-a i kolektivnog sistema bezbednosti – rekao je Kosačov u intervjuu za Sputnjik.

On je dodao da je jako velika razlika između evrointegracija i činjenice da NATO pokušava da uvuče Srbiju u svoje redove.

– Mi nemamo nikakav problem sa evrointegracijama Srbije. Druga stvar je, kako kažu, to što se đavo uvek skriva u detaljima – rekao je Kosačov u intervjuu za Sputnjik.

On je naglasio da se postavlja pitanje pod kojim će uslovima Srbija pristupiti Evropskoj uniji.

[adsenseyu1]

– Vidimo da je problem u tome što je jedno od prva dva poglavlja koja su otvorena Poglavlje 35, gde se skriva pitanje Kosova. Mi ne možemo da odlučujemo da li su ti uslovi za Srbiju prihvatljivi ili ne. To treba vi da rešite – kaže ruski zvaničnik.

Sve zavisi od Srbije

Druga skrivena stvar, kako je naveo, može biti to da li se u evrointegracijama Srbije skrivaju problemi u odnosima Rusije i Srbije.

– Mi imamo iskustvo iz prvog talasa evrointegracija istočnih zemalja, Češke, Poljske i Mađarske, koje su se konsultovale sa Rusijom da li će to doneti neku štetu. U sledećem talasu smo videli problem, Ukrajina nam je rekla da se to nas ne tiče. Naravno da s tim ne možemo da se složimo. Sada ne znamo kako će to izgledati u vašem slučaju. Smatramo da Srbija ne sme da dopusti da slepo praćenje evropskog puta bude nauštrb njenih nacionalnih interesa. Ali ovde sve zavisi od same Srbije – dodao je on.

Govoreći o nedavnim presudama Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, Kosačov je istakao da Moskva većinu rezultata rada Haškog tribunala smatra negativnim.

– Vidimo da je jednostrano osuđivao, 80 odsto osuđenih su Srbi. Sudska odluka u Karadžićevom slučaju je neopravdano surova, smatramo da je u tom konfliktu bilo više strana koje bi trebalo da budu osuđene. Oslobađajuća presuda Šešelju je, po mom mišljenju, bila neočekivana za sve nas. Teško mi je da logički ocenim rad sudija, ali u slučaju Šešelja moguće je da je to u duhu predizbornih dešavanja, Kosova ili uvlačenja Srbije u NATO – ocenio je Kosačov.

[adsenseyu1]

(Vesti-online.com)