RATNA ODŠTETA: Nemačka duguje Srbima 290 milijardi dolara? (INFO)

odšteta

Foto: wikipedia

Čak 200.000 građana Srbije nije uspelo da naplati ratnu odštetu Nemačke zbog nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu, bilo u svoje, ili u ime svojih predaka, a pravo na tu odštetu ne zastareva

To tvrdi predsednik Upravnog odbora Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata Srbije Dragan Novović i najavljuje pokretanje inicijative da se obnove pregovori sa Nemačkom u vezi sa plaćanjem obeštećenja.

[adsenseyu5]

On je naveo da više od 200.000 građana Srbije nije uspelo do danas da naplati odštetu od Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Nenaplaćena šteta, i to samo na osnovu prinudnog rada, procenjena je na 290 milijardi dolara.

SAVREMENIM GROBLJEM ĆE ZAVLADATI NOVI TREND? Svašta smo videli kada su spomenici u pitanju, ALI OVO JE JEZIVO! (FOTO)

– Naša organizacija ima 90.000 članova, a naknadama za prinudni rad, koje su Nemačka, Austrija i Mađarska isplatile između 2001. i 2008. godine, obuhvaćeno je manje od tri odsto oštećenih u ratnim zbivanjima – rekao je Novović.

On objašnjava da su obeštećenje dobili oni koji su preživeli kocentracione logore i koji su bili živi 1999/2000. godine, međutim, novac nisu dobili njihovi naslednici, ratni zarobljenici, odnosno pripadnici Vojske Kraljevine Jugoslavije koji su bili u vojnim logorima.

[adsenseyu1]

Novović navodi da pravo na naplatu ratne štete, koje ne zastareva, imaju ratni vojni zarobljenici i zarobljenici kocentracionih logora, prinudni radnici, potomci smrtno stradalih lica u znak odmazde i preminulih u logorima, kao i oni čiju je imovinu uništio ili odneo okupator.

REČNI ‘MONSTRUM’ TERORIŠE SAVU: “Moj muž je šetao psa pored obale, kada ga je nešto POVUKLO POD VODU” (FOTO)

– Iz cele Jugoslavije u vojnim logorima je bilo 350.000 zarobljenika, od čega 85 odsto iz Srbije. Samo njih 170.000 dočekalo je kraj rata – kaže Novović.

Predlog zakona o obeštećenju podnet je još 2004. godine kada je iz Bundestaga bila obećana isplata, ali nikada nije sprovedena.

NASA OBJAVILA NEVEROVATNO OTKRIĆE: Pored Niša se nalazi KOSMIČKI LEVAK, svetski straživači stižu u Srbiju! (INFO)

Novac su do sada, u minornom iznosu, dobile žrtve medicinskih eksperimenta, a Jugoslaviji su vraćene stare demontirane mašine.

(Dnevno.rs /Izvor: O.T./bizlife.rs)

[adsenseyu4]

1 Comment on "RATNA ODŠTETA: Nemačka duguje Srbima 290 milijardi dolara? (INFO)"

  1. Djordje Kupresanin | 13. септембра 2017. at 21:25 |

    Kada ce se resavati problem oduzete,opljackane, imovine od strane madjarskog okupatora u selima naseljenim srpskim stanovnistvom,a koje je bilo silom
    odvedeno u logore u Madjarskoj.Povratnici su u selima zatekli pustos jer su im
    od imanja ostali samo goli zidovi.

Comments are closed.