PUŽ POGAČA SA SIROM: Lisnata, mirisna i meka (RECEPT)

testo

Foto: Printscreen/youtube/Bakina kuhinja

Ništa lepše od mirisa domaćeg peciva, pa još kada je u pitanju pogača, lisnata, mirisna, meka. Za praznike i razne proslave, ali najviše za sve koji obožavaju majstorski spremljene pogače – predstavljamo recept za puž pogaču. Predivna je, dekorativna i veoma ukusna.

Potrebno je:

700-800 gr brašna, 20 gr kvasca, 200 ml jogurta, 100 ml mleka, 50 ml ulja, 100 gr maslaca ili margarina, 200 gr sira, 3 jaja, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli.

Priprema:

Kvasac potopiti u mlako mleko, dodati šećer i mešati da se kvasac rastvori, dodati 2 jaja, ostatak mleka, jogurt , malo ulja i zamesiti srednje tvrdo glatko testo i ostaviti na toplom da poraste oko 30 min.

Testo razviti što je moguće tanje pa premazati celu površinu margarinom ili maslacem, a zatim sirom. Polako urolovati.

Oštrim nožem raseći testo po sredini sa jedne i druge strane, pa ga okrenuti na jednu sečenu stranu i jedan kraj polako uvijati u krug dok se cela rolnica ne uvije.

Tepsiju obložiti pek papirom pa spustiti pogaću pokriti pa je pustiti 15 min. da odmori.

Premazati je razmućenim jajetom, posuti semenkicama i krupnom solju. Rernu uključiti na 200 stepeni C pa smanjiti na 180 pa peći pogaču 45 min.

Posle 15 min. pokriti odozgo folijom da vrh ne izgori. Fantastično izgleda, a ukus sjajan. Probajte i uživajte!

 

(Dnevne.rs/Izvor: Stil.kurir.rs, Bakina kuhinja)